Lynch-film, Lagerhuis, marathon en doping

1 Zelden zijn filmcritici het eens over de films van regisseur David Lynch. Zijn nieuwste film Inland Empire, die sinds vorige week in de bioscoop draait, kreeg van nrc.next (‘Een meesterwerk’) en de Volkskrant (‘Betoverend’) vijf sterren. De recensenten van Het Parool en Nieuwe Revu waren een stuk minder te spreken over de drie uur durende film. „Een uit de bocht vliegend surrealistisch experiment”, schreef Parool-recensent Jos van der Burg. Precies tien jaar geleden waren de critici het ook al niet eens over Lynch’ film Lost Highway, die vrijdag op televisie komt. In deze film wordt saxofoonspeler (Bill Pullman) ten onrechte veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Renee (Patricia Arquette). In de dodencel verandert hij in een andere man. Oordeel vooral zélf over deze elfde speelfilm van David Lynch.

Vrijdag, Canvas, 23.05u.Web: www.davidlynch.com

2 In Het nieuwe Lagerhuis zullen zaterdag twee groepen het ook totaal niet met elkaar eens zijn. In het debatprogramma, dat Lennart Booij presenteert, wordt in de traditie van Het Lagerhuis gedebatteerd over actuele maatschappelijke onderwerpen. In de nieuwe formule van het programma komen verschillende bevolkingsgroepen – allochtonen en autochtonen, jong en oud, religieus en niet-religieus – recht tegenover elkaar te staan.

Zaterdag, Ned.2, 21.05u.Web: www.vara.nl

3 Nu het prachtig lenteweer is, kom je in de parken weer talloze iPod-dragende hardlopers tegen. Wie ook op het punt staat om de stoute hardloopschoenen weer aan te trekken, kan wellicht over de streep getrokken worden door zondag te kijken naar de Marathon van Rotterdam. Echt grote trekpleisters ontbreken bij de 27ste editie. Wel zullen er zes Kenianen starten. De winnaar van vorig jaar, Sammy Korir, zegde onlangs af. Het parcours van de marathon valt driedimensionaal te bekijken in het softwareprogramma Google Earth.

Zondag, Ned.1, 10.50u.Web: www.marathonrotterdam.nl; digitaal parcours op www.gw.rotterdam.nl

4 De vraag bij deze topsporters blijft natuurlijk of ze allemaal door de dopingtest komen. Zembla volgde met camera de dopingcontroleurs die onverwachts bij Nederlandse topsporters voor de deur staan om te controleren of ze wel clean zijn. In de praktijk blijkt epo maar lastig op te sporen. In het programma wordt antwoord gegeven op de vraag of het kat-en-muisspel tussen de dopingcontroleur en de gebruiker definitief gewonnen is door de sporters. Heeft het wel nut om al die topsporters te contoleren?

Zondag, Ned.3, 20.45u.Web: www.vara.nl/zembla

David Haakman