Ig Henneman

CD JAZZ

Bij muziek die niet refereert aan bekende thema’s of schema’s voel je je ontheemd en vervreemd. Stof van Ig Henneman (altviool) en Ab Baars (tenorsax, klarinet, shakuhachi en noh-kan)`roept zulke gevoelens op. Soms waan je je in een natuurgebied met alleen vogels en ruisend riet, dan zie je kabouters dansen of duikt er onverwacht een stamelende reus op; sorry vogelaar dat ik zo groot ben. Een poëtisch klankschap, een muzikaal sprookje, een wandeltocht zonder routeplanner; deze cd is net zo ongrijpbaar en meerduidig als het woordje ‘stof’.In het trio Queen Mab speelt Henneman met Lori Freedman op (bas)klarinet en Marylin Lerner op piano. Hoewel ook zij veel improviseren, biedt Thin Air aanzienlijk meer houvast dan Stof. Primair omdat de stukken verwijzen naar Hector Berlioz’ ‘symphonie dramatique’ Roméo et Juliette uit 1839 maar ook door een gemiddeld veel krachtiger aanzet. Hennemans Vehement en Lerners Tumulte raken aan wat vroeger ‘free jazz’ werd genoemd, in Drums and Trumpets hoor je die instrumenten ondanks hun afwezigheid en in Spiders Fingers zie je dat beestje kruipen in de hanebalken.

Frans van Leeuwen

Duo Baars-Henneman: Stof (Wig 13). Queen Mab Trio: Thin Air (Wig 14).