Het anonieme kapitaal schuift aan Haagse tafel

Kopstukken uit de wereld van hedgefondsen en private equity informeren vandaag de Tweede Kamer. Wie nu zijn verhaal niet doet, zit straks wellicht met lastige regelgeving.

Licht uit, spot aan. De nieuwe machthebbers laten hun gezicht zien.

Nee, niet de vanzelfsprekende werkgeversnamen die in beeld komen als het Nederlandse overlegcircuit aanschuift, zoals VNO-NCW of MKB-Nederland.

VNO is er vandaag natuurlijk, op de hoorzitting van de Tweede Kamer over hedgefondsen (speculatieve, meestal kortetermijnbeleggers) en private-equityfinanciers (die hele bedrijven of divisies van grote concerns kopen om ze daarna weer door te verkopen). Wat zou een Haagse hoorzitting zijn zonder de vaste belangengroepen: FNV Bondgenoten, CNV, Vereniging van Participatiemaatschappijen, VEB.

De nieuwe machthebbers zijn de financiers die doorgaans achter de coulissen werken. Verkoopt Philips zijn halfgeleiderdivisie aan private-equityfinanciers, dan zit Philips-topman Gerard Kleisterlee achter de tafel voor een toelichting op de miljardentransactie. Maar daar zit niemand van de nieuwe eigenaren. Zij verkiezen de anonimiteit. Geen foto’s. Geen jaarverslagen. Soms geen websites. Geen inzicht in wie hun financiers zijn.

Maar juist hun schimmige karakter kan zich nu tegen hen keren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zet plannen voor internationale regels om hedgefondsen in te tomen steeds weer op de politieke agenda. De typering ‘sprinkhanen’ van de voormalige Duitse SPD-voorzitter (nu minister) Franz Müntefering is blijven kleven – niet alleen in Duitsland maar in heel Europa. En de aangesproken financiers vinden dat geen geuzennaam. Meer uitleg moet soelaas bieden. Permira, een van de grootste en succesvolste Britse private-equityfinanciers, heeft al meer openheid beloofd.

De nieuwe kapitalisten moeten nu Nederlandse parlementariërs overtuigen. Nederland is profijtelijk werkterrein. ABN Amro, Ahold, ASMI, Philips, Stork, TNT, Vendex KBB, Versatel, VNU, Wolters Kluwer. Ze hebben zaken gedaan met, of zijn aangevallen door hedgefondsen of private equity.

Een paar van de grootste financiers zitten klaar. Wie nu zijn verhaal niet doet, zit straks wellicht met lastige regelgeving. Bernard Oppetit, oprichter van hedgefonds Centaurus, dat Stork en Ahold wil opbreken. Hugo van Berckel namens CVC, mede-eigenaar van bedrijven als buizenproducent Wavin, afvalverwerker AVR en bouwbedrijf Volker Wessels. En Wim Borgdorff, directeur van Alpinvest, de private-equityfinancier die eigendom is van de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PGGM, die samen ruim twee miljoen actieve werknemers als klant hebben. Alpinvest is belanghebbende bij VNU, Maxeda (voorheen Vendex KBB) en NXP, de verkochte halfgeleiderdivisie van Philips.

ABP is sowieso sterk vertegenwoordigd. Borgdorff werkte vroeger bij de pensioengigant als aandelen- en vastgoedbelegger. De directeur beleggingen (ruim 200 miljard euro) van ABP, Roderick Munsters, tevens commissaris bij Alpinvest, is er. Net als voormalig ABP-jurist Geert Raaijmakers en ABP’s huidige topjurist, René Maatman. Ook de topman van een van Alpinvests grotere en profijtelijke Nederlandse investeringen vertelt zijn verhaal: de Brit Tony De Nunzio van Maxeda.

Raaijmakers en Maatman staan overigens aangekondigd in hun rol als hoogleraar. Net als Kees Cools, topadviseur van het Nederlandse bedrijfsleven bij The Boston Consulting Groep. Ook hoogleraar private equity Han Smit (Erasmus Universiteit) is uitgenodigd. Zijn leerstoel draagt ook de naam van de sponsor: HAL Investments, een aanzienlijke private-equityfinancier (Ahrend, Pearle).

Voor Raaijmakers en Maatman was het hard werken vanochtend. Zij presenteren elders in Den Haag een schikking ter waarde van 700 miljoen dollar tussen beleggers en energiebedrijf Shell over de affaire uit 2004 met overschatte olie- en gasreserves. Beleggersactivisme loont, kunnen zij de Kamerleden voorhouden. En: dat is ook uw belang. Het pensioen van Kamerleden wordt geregeld door ABP.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Het anonieme kapitaal schuift aan de Haagse tafel (11 april, pagina 15) staat dat jurist Geert Raaijmakers het druk had omdat hij bij een hoorzitting in de Tweede Kamer én bij een persconferentie over een Shell-schikking met beleggers aanwezig was. Dat is onjuist. Bij de Shell-schikking treedt zijn vader, Theo Raaijmakers , op.