‘Gevaar voor natuur op Galapagoseilanden’

De natuur op de Galapagoseilanden, die dertig jaar geleden vanwege hun unieke flora en fauna door de Verenigde Naties tot Werelderfgoed zijn bestempeld , is in gevaar. Dat heeft president Correa van Ecuador, waar de vulkanische eilanden toe behoren, gisteren verklaard.

Correa beloofde dat zijn regering de bestrijding van de ecologische en maatschappelijke crisis op de eilanden tot nationale prioriteit zal maken. Een afvaardiging van de UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, brengt dezer dagen een bezoek aan de eilanden om te bekijken of ze officieel het predicaat ‘in gevaar’ moeten krijgen.

Op de eilanden, die zo’n duizend kilometer voor de kust van Ecuador liggen, leeft een groot aantal zeldzame dieren, zoals reuzenschildpadden, jan-van-genten en leguanen. De eilanden inspireerden Charles Darwin tot zijn evolutietheorie.

De menselijke bevolking van de Galapagoseilanden is gegroeid tot 20.000. De meeste eilanders leven van de visvangst en het toerisme. Correa suggereerde gisteren dat Ecuador mogelijk minder vergunningen voor de toerismesector zal uitgeven. Per jaar bezoeken duizenden toeristen de eilanden.

Volgens milieuactivisten bedreigen vooral de overbevolking en de geleidelijke introductie van nieuwe soorten het ecosysteem op de eilanden. (AP, Reuters)