Geen bewijzen voor moordplan ‘Big Willem’

Ex-president Willem van Boxtel van de Amsterdamse Hells Angels wordt niet vervolgd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij plannen om Willem Holleeder te vermoorden. De zaak is door justitie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Van Boxtel, bijgenaamd Big Willem, zou volgens justitie met de in mei 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra gesproken hebben over het vermoorden van Holleeder. Daar waren ook nog twee andere personen bij betrokken. Zij gelden nog wel als verdachte.

Big Willem werd in september 2004 door zijn clubgenoten afgezet als president en oneervol uit de club gezet, naar aanleiding van zijn contacten met Endstra. Holleeder is een huisvriend van de Hells Angels en kwam geregeld in het clubhuis. Daar had volgens justitie ook de moordaanslag moeten plaatsvinden, door middel van een bom. Van Boxtel erkende vervolgens tegenover zijn clubgenoten dat hij contact met Endstra had gehad, maar ontkende dat hij had ingestemd met het plan. De leden van de motorclub namen het Van Boxtel toch kwalijk en royeerden hem.

Na zijn afzetting moest Big Willem al zijn Hells Angels-parafernalia inleveren. Zijn tatoeages moest hij laten verwijderen. Ook zijn woning op het terrein van de Hells Angels diende hij te verlaten. Na een oneervolle verwijdering volgt, in de traditie van de Hells Angels, meestal de doodstraf. Maar Vincent Kraal, advocaat van de Hells Angels, zei destijds dat Willem daar niet bang voor hoeft te zijn. „Voor de club is hij al dood.”