Forse opwarming

De eerste zomerse 25 graden is in zicht. Nu al, en het is pas midden april.... Die warme lucht wordt door een oostelijke bries onze kant op geblazen en met behulp van veel zonneschijn kan het thermometerkwik vrijwel overal tot ver boven de 20 graden oplopen.

Wind staat er vanavond en vannacht nauwelijks. De ontstane stapelbewolking zakt vroeg in de avond in, de lucht wordt helder en vannacht vormen zich een paar mistbanken. De meeste mistbanken lijken in het noordoosten tot stand te komen. Die mist lost morgenochtend snel op en we beginnen veelal vrij zonnig. Het is echter niet zo dat de lucht diepblauw is, er drijven namelijk ook hoge sluierwolken over. In de loop van de ochtend ontwikkelen zich daarbij een paar kleine stapelwolken, die later in de middag weer zullen verdwijnen.

De wind waait de hele dag vanuit het oosten, is veelal matig van kracht, en het wordt in de meeste provincies zo’n 20 of 21 graden. Dergelijke maximumtemperaturen worden de dagen daarna ruim overschreden. De lucht warmt verder op en we komen vrijdag al op zo’n 23 tot 24 graden uit. Bovendien, in het zuidoosten is de eerste 25 graden van het seizoen mogelijk. Ook tijdens het weekeinde is het zomers warm in het zuidoosten. Het blijft overwegend zonnig, maar vlak aan de kust kan ‘s middags mist vanaf zee binnendrijven. In dat geval wordt de temperatuur aan het strand en in de duinen fors gedrukt.