Europol telt in EU 498 terreurdaden

Het afgelopen jaar zijn in de Europese Unie 498 terroristische aanslagen gepleegd. In vijftien EU-landen werden in totaal 706 mensen gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. Dit staat in het jaarlijkse trendrapport dat de Europese politieorganisatie Europol gisteren heeft gepresenteerd.

Het overgrote deel van de aanslagen veroorzaakte lichte schade en had ook niet de bedoeling om slachtoffers te maken. Maar verijdelde aanslagen in Londen en Duitsland mikten daar uitdrukkelijk wel op, stelt Europol.

Van het totaal aantal arrestaties hadden er 257 betrekking op moslimfundamentalisten. Daarnaast waren er 226 verdachten uit afscheidingsbewegingen. Dit verklaart het hoge aantal arrestaties (188) in Frankrijk, dat heeft te maken met zowel de Baskische afscheidingsbeweging ETA als met separatisten op Corsica.

Een klein aantal arrestaties hield verband met links dan wel rechts extremisme, respectievelijk 52 en 15 gevallen.