Een wilde salade (1)

100 gram veldsla 2 appels 20 gram boter 1 eetlepel citroensap 1 takje tijmdressing (zie tekst) wilde viooltjes, madeliefjes

Wil je wegblijven van machinale massaproductie van voedsel, dan moet je de natuur in en daar plukken en spitten wat eetbaar is. Dat is wat de werkgroep Oogsten Zonder Zaaien van Slow Food Nederland doet. Zij organiseerden eind maart een uitje in het Limburgse mergelland en ik liep mee. Een beetje exclusief was het wel. Althans, zo zou ik het willen houden, want ik moet er niet aan denken dat alle lezers van deze krant nu de bermen gaan intrekken en van wandelpaden in bossen, weilanden en op krijthellingen afwijken om daar zaken te oogsten als bijvoet, bospeen, brandnetel, het allerjongste bramenblad, nog zonder stekels, daslook, dovenetel, duizendblad, herderstasje, judasoor (sponzige zwam als de Chinese muizenoor), kleefkruid, maarts viooltje, madelief, kraailook, wilde marjolein en tijm, meidoorn, paardebloem, veldkers, veldzuring, echte waterkers, wortel van smalle weegbree en nagelkruid, en zevenblad. Allemaal eetbaar, niet allemaal supersmakelijk, maar bijeen goed voor een memorabele salade na afloop. De jongste blaadjes, spruiten, scheuten, bloempjes zijn meestal het lekkerst, de oudere bij echte waterkers.

Je moet wel weten wat je doet. Bospeen bijvoorbeeld heeft geveerd blad, net als soort- en smaakgenoot de wortel, maar ook als de dodelijke gevlekte scheerling. Speel op safe en houd het deze eerste keer op bloempjes als madelief, viooltjes, witte dovenetel, nog ongeopende bloemknopjes van de meidoorn, en straks pinksterbloem. Het is niet erg als u wat blad meeplukt; jonge blaadjes van madelief, dovenetel en meidoorn misstaan niet in een wilde salade.

Haal de worteltjes van de sla, was de blaadjes en slinger ze droog. Schil de appels. Draai met een klein meloenboortje bolletjes uit de appel, druppel er citroensap over. Bak de appelballetjes zachtjes een paar minuten in boter met tijmblaadjes. Maak een dressing van 1 eetlepel frambozen- of wijnazijn, 2 eetlepels olijfolie en idem notenolie, 1 theelepel mosterd en idem honing, en zout en peper. Meng de dressing door de sla. Elk bord garneren met appel en bloempjes.

Morgen: stroopkoekjes