Drie extremisten blazen zich op in Casablanca

In totaal drie terreurverdachten hebben zich gisteren opgeblazen tijdens en na een aanval door de Marokkaanse politie op een vier etages tellend woongebouw in een achterbuurt van Casablanca, Al-Fida. Een vierde man, die eveneens een bomgordel droeg, werd tijdens de aanval door de politie doodgeschoten, aldus politiezegslieden. Eerder was gemeld dat twee mannen de dood hadden gevonden bij de politieoperatie. Volgens het officiële persbureau MAP kwam een politieman om het leven toen een van de extremisten zich opblies.

De vier mannen waren leden van een groep van zo’n 12 die door de politie werden gezocht na een explosie in een internetcafé in Casablanca op 11 maart. Daar blies de vermeende leider van de groep zich op – of kwam tot ontploffing, dat is niet duidelijk – tijdens een worsteling met de café-eigenaar die hem wilde beletten extremistische websites te bezoeken.

Volgens de zegslieden waren de verdachten ertoe overgegaan permanent explosievengordels te dragen om te voorkomen dat ze levend in handen konden komen van de veiligheidsdiensten. Volgens inwoners heeft de politie de wijk gedeeltelijk afgezet en probeert zij verdachten te traceren die erin zijn geslaagd te ontsnappen.

Vorige maand maakten de veiligheidsdiensten bekend dat de politie een moslimextremistisch complot hadden verijdeld om buitenlandse schepen op te blazen in de haven van Casablanca evenals hotels in Marrakesh en Agadir. In dat kader waren toen veertig mensen opgepakt, merendeels in achterbuurten van Casablanca. Het is niet bekend of de gisteren gedode mannen ook bij dit gemelde complot waren betrokken.

Marokko werd in mei 2003 opgeschrikt door vijf gecoördineerde aanslagen in Casablanca door 12 zelfmoordterroristen, waarbij 45 doden vielen, inclusief de daders. Sindsdien zijn 2.000 terreurverdachten opgepakt. 19 zijn ter dood veroordeeld, maar nog niemand is geëxecuteerd. (AP, Reuters)