‘Afgang PSV zou rampzalig zijn’

PSV hoopt in de return voor de Champions League tegen Liverpool het vertrouwen te herwinnen. Voorzitter Frits Schuitema: „We moeten met opgeheven hoofd van het veld kunnen stappen.”

Frits Schuitema (Foto Pics United) Onderwerp/Subject: PSV (7-0) Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: PSV - Sparta Rotterdam Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: PSV's chairman Frits SCHUITEMA Trefwoorden/Keywords: #07 $69 ±1154637859281 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED/BOB VAN DEN CRUIJSEM

De strategie van Ronald Koeman zal vanavond op Anfield Road niet zijn gericht op het bereiken van de halve finale van de Champions League. Na de oorwassing in Eindhoven (0-3) is de PSV-trainer wel zo realistisch om zich geen illusies te maken op overlevingskansen tegen Liverpool. „Zo’n achterstand goedmaken is bijna onmogelijk tegen een ploeg die de Champions League kan winnen”, meent Koeman.

De trainer is tevreden met een resultaat waarmee PSV het vertrouwen herwint, zodat in de laatste drie duels van de competitie het landskampioenschap kan worden geprolongeerd. Na vijf titels in de laatste zeven jaar gaat het misschien nog eerder om de knikkers dan de eer. Ofwel: de inkomsten van de lucratieve Champions League zijn belangrijker dan de schaal. „Als we ons niet plaatsen voor dit toernooi, zullen we de financiële huishouding voor volgend seizoen moeten aanpassen”, zegt interim-voorzitter Frits Schuitema (62), die in juli Jan Timmer opvolgt als directievoorzitter.

Maar u moet zaterdag toch zijn geschrokken van de deplorabele staat waarin PSV tegen NEC verkeerde?

Frits Schuitema: „Ik werd er inderdaad niet vrolijk van. We zitten al langer in een moeizame periode – en dan zeg ik het nog vriendelijk. Het was zaterdag in een bepaalde fase wel érg slecht. NEC voetbalde veel agressiever en rook bloed. Ik zag ergens in een krant een opstelling met de beste spelers van het weekeinde en daar stonden vijf jongens van NEC in. Denneboom speelde misschien wel de beste wedstrijd uit zijn loopbaan tot nog toe en zal dat misschien nooit meer nadoen.”

Hoe belangrijk is het voor PSV om de landstitel te prolongeren en dus plaatsing voor de Champions League af te dwingen?

„Dat toernooi is een must voor elke topclub. Zowel sportief als financieel. Als we de inkomsten uit de Champions League missen, zullen we onze financiële huishouding voor volgend seizoen moeten aanpassen. Daar ontkom je niet aan. Dan kunnen we minder doen dan we zouden willen.”

Een deel van de malaise wordt toegeschreven aan het ontbreken van een spits. Jullie zagen pogingen om spelers als Denneboom en Albert Luque te halen mislukken in de winterstop.

„Je kunt sowieso stellen dat PSV een smalle selectie heeft. Het probleem van het ontbreken van een goede spits was al voor de winterstop bekend. Maar toen bleef dat nog verhuld door een beperkt aantal blessures. Er zijn spelers overbelast geraakt. Het bestuur was het voor de winterstop eens met Ronald Koeman dat er versterking moest komen. Daar waren ook de financiële mogelijkheden voor. We zijn met een flink aantal opties bezig geweest. We hebben al onze kaarten gezet op Albert Luque (van Newcastle United, red.). Toen dat niet haalbaar bleek, waren we te laat om over te schakelen op een alternatief. Misschien zijn we in de besluitvorming te laat en te optimistisch geweest. Dat kan ons nu opbreken. We hebben tegen teams als Sparta, Excelsior en NEC punten verloren die we met versterkingen in de breedte misschien wel hadden gepakt. Ook de voetballers die zijn verhuurd, zoals Ismail Aissati (FC Twente) en Roy Beerens (NEC), waren nu bij ons van nut geweest. Maar dat is achteraf gepraat. Voor de winterstop kregen ze heel weinig speelminuten.”

Zijn Alcides, Manuel Da Costa en Carlos Salcido wel goede aankopen geweest?

„Salcido doet het uitstekend, hij staat elke week in het basisteam. Maar hij speelt ook al enige tijd met een blessure. Da Costa wisselt sterke wedstrijden met minder sterke duels af. Een paar weken geleden schakelde hij Thierry Henry nog uit. Hij moet nu de organisatie van de verdediging overnemen van de geblesseerde Alex en gaat daardoor fouten maken waarvan hij hopelijk veel leert. Alcides kennen we nog te weinig, hij heeft een jaar bij Benfica gespeeld en staat bij Chelsea op de lijst. Dan moet je toch wat kunnen? Alleen hebben wij het nog niet echt gezien.”

Phillip Cocu stopt wellicht, terwijl Jefferson Farfán en Alex mogelijk niet te houden zijn voor PSV. Hoe vangen jullie het verlies van deze belangrijke spelers op?

„Met Cocu is gesproken. De club wil graag dat hij nog een seizoen doorgaat met in het verlengde een andere baan binnen PSV. De keus is aan hem. Als hij toch stopt, willen we weer een ervaren middenvelder aantrekken. Zijn vertrek mag niet ten koste gaan van een goede mix tussen jong en oud. We houden ook rekening met het vertrek van Alex. Voor hem willen we eveneens een ervaren kracht halen die leiding geeft aan de verdediging. We zijn verder al enige tijd bezig met een aanvaller die Farfán kan vervangen. Dat moet een speler zijn waarvan je zeker weet dat hij een x-aantal doelpunten per jaar maakt.”

De uitschakeling in de Champions League is nagenoeg een feit.

„Ik vind dat niet rampzalig. Het is al fantastisch dat een club met de mogelijkheden van PSV bij de laatste acht van Europa zit. Liverpool is drieënhalf keer zo groot als PSV. Ik zou het voor onze uitstraling in Europa wel rampzalig vinden als we vanavond worden afgedroogd. We moeten met opgeheven hoofd van het veld kunnen stappen.”

Deze week werd bekend dat scout Hans van der Zee overstapt naar Ajax en daar het hele scoutingsapparaat gaat leiden. Hij neemt natuurlijk zijn bij PSV opgebouwde netwerk en kennis mee naar Amsterdam.

„Ajax heeft gericht iemand gepakt uit het zenuwcentrum van PSV. Daar kun je je over opwinden, maar het gebeurt in het bedrijfsleven ook. Ik heb bij Philips mensen zien weggaan die in dienst traden bij Sony. Er bestaat geen herenakkoord tussen Ajax en PSV. Wij hebben er totaal niet bij stil gestaan dat Van der Zee wel eens naar Ajax zou kunnen overstappen. We waren heel constructief bezig met het verlengen van zijn contract. We hadden geen signalen dat hij met een andere club in gesprek was, we zijn gewoon verrast. Ik heb tegen Hans gezegd: ‘Als jij bij Ajax vijftig procent meer kan verdienen, moet ik je daarmee feliciteren. Maar dan is het nu wel afgelopen’.”