1 Bewust zijn

Deze wereldkaart, met daarop alle vluchtelingenkampen wereldwijd, is op de website te raadplegen.

Bewustzijn vergroten

http://millionsoulsaware.org

Soms besef je opeens hoe goed je het hebt. Dat je leven er ook heel anders uit zou kunnen zien. Als je vluchteling was, bijvoorbeeld. De Rotterdamse student Yvo Schaap begon eind maart een website om dit bewustzijn te vergroten. Een miljoen bezoekers is wat hij ambieert. ‘Want’, zo schrijft hij vrij vertaald op de (Engelstalige) website, ‘Ik denk echt dat dat uitmaakt. Door mensen te informeren maak je verandering mogelijk.’ En ergens anders: ‘Bewustzijn is onze manier om regeringen en organisaties ervan te overtuigen dat ze moeten helpen het probleem op te lossen.’ Het hart van de site is een wereldkaart van Google Earth waarop je kunt zien waar de 700 vluchtelingenkampen zich bevinden en hoeveel mensen daar bivakkeren. Een groene ‘awareness’-teller houdt bij hoeveel mensen zich daar inmiddels bewust van zijn. Zodra de teller 1 miljoen aangeeft, zal Yvo aandacht voor een ander wereldprobleem gaan vragen. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er nog geen vierduizend geteld. Je kunt bijdragen door te linken naar zijn site en hij heeft banners beschikbaar die je kunt plaatsen. (CJ)