Zwakke toppers, wel spannend

De competitie nadert een spannende apotheose.

Na de misstappen van PSV en Ajax mengt ook AZ zich weer in de titelstrijd.

Ajacied Wesley Sneijder buigt het hoofd als RKC’ers Ruud Berger en Luwamo Garcia feestvieren om de gelijkmaker (2-2). Foto Pics United Onderwerp/Subject: RKC Waalwijk - Ajax (2-2) eredivisie Reklame: Club/Team/Country: RKC Waalwijk Ajax Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: RKC Waalwijk's Ruud BERGER (R) celebrating 2-2 Ajax's Wesley SNEIJDER (L) disappointed Trefwoorden/Keywords: #03 #02 $12 ±1168096811496 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. Verhalle, Ruud

In een bizarre titelrace zijn de topclubs Ajax en PSV volledig de kluts kwijt. Met als gevolg dat outsider AZ zich weer in de strijd om het landskampioenschap heeft gemengd. De Alkmaarse ploeg won in het paasweekeinde soeverein (1-4) van NAC. Terwijl PSV (2-1 verlies bij NEC) en Ajax (2-2 tegen RKC) punten verspeelden. PSV houdt een kleine voorsprong van twee punten op beide concurrenten. De competitie wacht een spannende ontknoping. Het gaat niet alleen om het spel, ook om de knikkers. Want slechts de kampioen is verzekerd van directe deelname aan de lucratieve Champions League, een uiterst substantiële bron van inkomsten voor een topclub.

Nadat PSV zich zaterdagavond liet vernederen door NEC, had Ajax een dag later op gelijke hoogte kunnen komen en een begin kunnen maken met de definitieve machtsovername. Wat Ajax in Waalwijk liet zien, was echter gênant. De ploeg van trainer Henk ten Cate liet zich aftroeven door een stel hard werkende B-voetballers en enkele jonge talenten, onder wie doelpuntenmaker Jan Vertonghen, een huurling nota bene van de eens zo trotse Amsterdamse club. Niets was er meer over van het team dat de afgelopen weken respectievelijk FC Twente, PSV en Heracles oprolde. Ogenschijnlijk zonder veel inspiratie liet Ajax zich grote delen van de wedstrijd door RKC terugdrukken op eigen helft.

Ten Cate constateerde geen nervositeit maar een gebrek aan strijd bij zijn manschappen en dat was gezien de belangen die er op het spel stonden een onthutsende conclusie. Inderdaad werden in de vaak fysieke strijd te veel duels verloren. Ajax ontbeert zelfs met Edgar Davids in de gelederen straatvechters. Als het niet loopt, staat er niemand op om het elftal over het dode punt heen te trekken. Bij een 1-2 voorsprong, verkregen door een fout van doelman Erwin Lemmens, dachten de Ajacieden gemakzuchtig dat de derde treffer vanzelf zou vallen. Maar RKC-trainer Mark Wotte had in tactisch opzicht zijn zaakjes goed voor elkaar met een versterkt middenveld. Wat extra lef in de tweede helft bracht zijn ploeg langszij. De aanvallend ingestelde Luwamo Garcia had maar net vleugelverdediger Ramon van Haaren vervangen, of hij bereidde de gelijkmaker van Ruud Berger voor.

Ajax miste buiten vorm en strijdlust de flair van een kampioen. Dat lag ook aan de behoudzuchtige strijdwijze van Ten Cate. Voorzichtig hield hij tegen de nummer zeventien van de eredivisie tachtig minuten een derde (vleugel)spits op de bank. Terwijl Ajax baat had bij een royale zege vanwege het doelsaldo. Ten Cate klaagde maar over het hobbelige veld dat een „eredivisieclub onwaardig” zou zijn geweest. Wotte: „Zo’n excuus begint mode te worden.” Ten Cate: „Jullie spel is gebaseerd op het naar voren kegelen van de bal.” Wotte: „Die gelijkmaker ontstond anders wél uit een aardige aanval.” Ten Cate: „Je moet goed luisteren. Dat is ook een kunst.”

Ronald Koeman kreeg zaterdagavond eveneens een bittere pil te slikken. De PSV-trainer toonde zich geen huilebalk en hield zich aan de feiten in zijn toelichting. PSV had kort ervoor in de Nijmeegse Goffert iedereen verbijsterd met voetbal van amateurniveau. Na twee tegentreffers van de noeste werker Brett Holman, zag Koeman bij zijn ploeg „een totale desorganisatie”. PSV was in een soort shocktoestand terechtgekomen. NEC had met name via uitblinker Romano Denneboom voor rust al naar 4, 5-0 moeten uitlopen, maar verzuimde de nekslag toe te dienen. In de tweede helft schoof Koeman aanvoerder Phillip Cocu van de verdediging naar de linkshalfpositie. Nog kreeg de Nijmeegse ploeg aanvankelijk vrij spel. Cocu gaf PSV met een tegentreffer weer hoop, maar na de 2-1 viel er feitelijk alleen een kans van de herstelde Arouna Koné te noteren. Bij NEC schitterde de Eindhovense huurling Roy Beerens. De jeugdspeler had zich voorgenomen niet te juichen als hij een doelpunt zou maken. Hij constateerde dat de frustraties groot waren bij de collega’s van zijn eigenlijke werkgever. Koeman ontredderd: „We kunnen eindeloos analyseren maar als je in de opbouw zoveel fouten maakt, is alles zinloos.” Met het oog op de return morgen in de Champions League tegen Liverpool en de slotfase van de competitie, overweegt Koeman enkele rigoureuze wijzigingen. „Maar ik zet geen drie of vier aanvallers in. Dan is deze ploeg te kwetsbaar.”

Cocu bevestigde dat PSV geen greintje vertrouwen meer heeft. Hij wees op de wankele defensie waar centrale verdediger Manuel Da Costa en linksback Carlos Salcido zonder Alex als beginnelingen over hun eigen benen struikelen. „De zekerheid achterin is volledig afgebrokkeld.” Volgens de ervaren oud-international maakt het niet uit dat PSV nog een pittig programma voor de boeg heeft. „We spelen momenteel niet tegen een tegenstander maar tegen onszelf.”

De topclubs PSV en Ajax zijn aangeschoten wild. Met geen mogelijkheid valt te voorspellen wie op 29 april (of eerder?) de kampioensschaal in ontvangst mag nemen. PSV was een zeer degelijke ploeg, Ajax heeft individueel het beste spelersmateriaal, maar AZ bezit dankzij trainer Louis van Gaal het beste collectief. Wint het kapitaal van Philips, ABN AMRO of de brutale, ambitieuze DSB Bank? Gelukkig blijkt voetbal weer onvoorspelbaar.