Wapens Ethiopië mochten

De Verenigde Staten hebben afgelopen januari een oogje dichtgeknepen bij een illegale wapentransactie tussen Noord-Korea en Ethiopië. Van Washington mocht de regering in Addis Abeba het in Noord-Korea bestelde wapentuig, waaronder tankonderdelen, ontvangen omdat het van nut was in de Ethiopische strijd tegen islamitische milities in buurland Somalië. Voor dat hoger doel werden de VN-sancties tegen Noord-Korea even terzijde geschoven.

Dat heeft The New York Times zondag gemeld, zich daarbij baserend op uitspraken van Amerikaanse functionarissen. Nadat Noord-Korea vorig jaar raketproeven en een ondergrondse kernproef nam, werden in de VN-Veiligheidsraad harde sancties tegen dat land afgesproken. Na de laatste sancties, in oktober, liet de Ethiopische regering de Amerikaanse ambassade in Addis Abeba discreet weten dat er nog een scheepslading aan Noord-Koreaanse wapens werd verwacht.

„De Ethiopiërs zeiden: We weten dat we naar andere leveranciers moeten overgaan, maar dat kunnen we niet van de ene op de andere dag”, aldus een Amerikaanse functionaris.

Daarop besloot de regering in Washington geen actie te ondernemen tegen de wapenzending en ook om de VN-Veiligheidsraad niet in te lichten. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet op deze zaak ingaan, maar hij zei wel dat de VS „zich ten zeerste verplicht voelen om resoluties van de Veiligheidsraad na te leven en de uitvoering ervan af te dwingen”. (AFP, Reuters)