Vooral maneges bellen ons vaak

De Stichting Zinloos geweld tegenDieren heeft minister Hirsch Ballin (Justitie) vrijdag per brief gevraagd om seks met dieren te verbieden. Aanleiding is het oppakken van een 27-jarige man, die in het Friese Marssum een pony 45 keer zou hebben verkracht. „Hoe ziek kun je zijn?” zegt voorzitter Henk ten Napel.

De maat is vol?

„Al sinds 2005 zijn we bezig om seks met dieren strafbaar te krijgen. Nadat in Utrecht een Marokkaanse man met z’n broek op z’n enkels in een stal werd betrapt, beloofden allerlei Kamerleden wetgeving. Maar minister Donner zag daar geen mogelijkheid toe. Hirsch Ballin lijkt ons iemand die wél knopen doorhakt.”

Hoe vaak komt bestialiteit voor?

„Jaarlijks krijgen wij zo’n vijftig telefoontjes van maneges die mannen betrappen, of van maneges die willen weten hoe ze daders kunnen snappen. Als je een paard met opgebonden staart aantreft en een omgekeerde emmer in de box ziet staan, dan weet je als eigenaar wel hoe laat is.”

Wat hebben we aan symboolwetgeving die toch niet te controleren is?

„Mensen die die dit soort dingen doen, zijn ziek. Die moeten verplicht geholpen worden. Dat lukt alleen met een verbod, net als in België.”

Miljoenen biggen worden jaarlijks zonder verdoving gecastreerd. Dat is toch pas iets om je druk over te maken?

„Gelukkig zijn andere organisaties bezig met de bio-industrie. Wij richten ons op huisdieren. Wij pleiten ook voor een rechercheteam dat ernstige, seriematige dierenmishandeling onderzoekt. Dat gebeurt helaas steeds vaker. Stress in onze maatschappij neemt toe. En sommige mensen slaan uit boosheid niet meer tegen een deurpost, maar snijden met een mes in een pony.”

Arjen Ribbens