Voor de bruid een goede koe

Het trouwseizoen is begonnen.

Op de bruiloft van Kristien en Charles komen 200 gasten. „Je trouwt maar een keer.”

Foto Luciana Caputo Morgen zeg ik ja.... Next 10-04-07 Caputo, Luciana

„Past op jullie balkon wel een koe? Vroeg mijn vader toen we vertelden dat we gaan trouwen”, zegt Kristien. Haar ouders komen uit boerengezinnen in Twente, waar het de traditie was dat de bruid van haar ouders een goede koe meekreeg, wanneer ze na het trouwen introk bij de familie van de bruidegom. „Ik verwacht wel dat mijn ouders daar nog een geintje mee zullen uithalen op onze trouwdag.”

„We hebben allebei een grote familie en hechten aan de familieband”, vervolgt ze. „We willen dat ze er allemaal bij zijn.” Bij het trouwen voor de wet zullen 35 mensen aanwezig zijn, maar bij de ceremonie in de kerk honderd. Met al die honderd mensen dineren ze ’s avonds. Als het feest losbarst, verwachten ze nog eens honderd man. Charles: „Omdat je dit maar één keer doet, vinden we dat je het goed moet doen.”

Het trouwen voor de kerk doen ze niet „voor het mooie plaatje zoals in de film”. „We willen de belofte doen dat je elkaar zult steunen in goede en slechte tijden. We vinden het belangrijk dat we God daar zijn zegen voor vragen, ook al klinkt dat wat zwaar”, zegt Charles. Voor de wet trouwen is puur een formele handeling; de ceremonie in de kerk zegt hen gevoelsmatig veel meer.

Beiden zijn erg sportief. Ze leerden elkaar kennen bij de Utrechtse studentenvoetbalvereniging Odysseus ’91. Eigenlijk had een kennisje van Kristien wel interesse in Charles, maar al snel bleek dat Kristien zelf wel erg goed klikte met hem. Na drie jaar gingen ze samenwonen, in 2004. Zij ging toen een paar maanden naar Boedapest. „Ik dacht: als ik haar echt mis, weet ik dat het goed zit”, vertelt Charles. „Dat was zo, dus toen ik haar ging opzoeken in Boedapest, heb ik haar ten huwelijk gevraagd. Op 14 oktober 2005.”

Nu, anderhalf jaar later, stappen ze in het huwelijksbootje. Ze wonen al jaren samen, veel verandert er dus niet. Kristien: „We weten dat het goed zit en dat blijft zo. Wat mooi is aan die dag, is dat je aan iedereen hebt laten zien dat je voor elkaar gekozen hebt.”