Voer voor psychologen

Ronald Koeman ziet het al weken. PSV zit in de hoek waar de klappen vallen. „Als de trainer dat van een team zegt, weet je ook dat ze klappen krijgen”, verklaarde Louis van Gaal afgelopen weekeinde fijnzinnig. Met zijn AZ blijkt hij na een succesvol Paasweekeinde een onverwachte concurrent voor het landskampioenschap te zijn.

De woorden van Van Gaal, bij Ajax als technisch directeur de baas van trainer Koeman, bevatten de nodige amateurspsychologie, waar helemaal niets op af te dingen valt. Koeman maakt in elk geval naar buiten toe een weinig optimistische indruk. Daar zijn de resultaten ook naar. In 2007 wist PSV van de zestien wedstrijden in de eredivisie, beker en Champions League er zes te winnen. Nog eens zes gingen verloren.

Bijzonder, zeker omdat PSV tot de Kerst het ene na het andere compliment kreeg. Is de terugval alleen door de blessures van Alex en Koné te verklaren? Nee. Verliezen van Liverpool kan, maar weggespeeld worden door NEC niet.

Wellicht bevatten de woorden van Van Gaal een betere verklaring. Zou het met andere woorden voor een groot deel niet een mentale zaak zijn en voelt PSV zich al voor de wedstrijd kansloos?

Dat is geen populair onderwerp in de stoere-mannenwereld die betaald voetbal heet. Louis van Gaal is, voorzover bekend, een van de weinige trainers die het mentale deel wél serieus nemen. Zoals dat in de meeste sporten buiten het voetbal overigens ook gebeurt. Zo consulteerde Van Gaals directeur Toon Gerbrands als volleybalcoach de nodige sportpsychologen om adviezen in te winnen.

Nauwelijks valt er dezer dagen een woord over de mentale kant, hoewel een psycholoog op dit hectische competitieslot moeiteloos kan promoveren. Hoe is het mogelijk dat Ajax afgelopen zondag – wetende dat PSV van NEC had verloren – er niet in slaagt om een voorsprong vast te houden bij degradatiekandidaat RKC? En er dus niet in slaagt om de leiding in de eredivisie over te nemen.

Misschien heeft het wel helemaal niets met druk te maken. En heeft trainer Henk ten Cate van Ajax gelijk. Die gaf het slechte veld van RKC de schuld. Nog eens iets anders dan psychologie van de koude grond.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle