Vilein en negatief beeld over boekpresentatie

Auke Kok schreef in NRC Handelsblad van 6 april onder de titel `Speech` een column over de wijze waarop ik woensdag jl. het boek Wie is Johan Cruijff, geschreven in samenwerking met Jan Luitzen, heb overhandigd aan Johan Cruijff.

Hij haalde - vermoedelijk bewust - twee speeches door elkaar, hij citeerde een aantal keren faliekant verkeerd en schetste daardoor zeer vilein een zeer negatief beeld. Ongenoemd bleef bijvoorbeeld oud-Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde die namens de auteurs de breed lachende Cruijff een Heerenveenshirt aanbood en hem daarbij schertsenderwijs uitnodigde om `in zijn nadagen` trainer van Heerenveen te worden.

Tsja, daar moeten wij als relatief onbekende auteurs van `Wie is Johan Cruijff. Insiders duiden het orakel` - een `interessante biografie` zoals Frits Abrahams ons boek in zijn column Dag omschreef - kennelijk tegen kunnen, dat een columnist de werkelijkheid voor eigen gebruik aanpast. Jammer dat Kok er niet even bij vermeldde dat hij als columnist in dit geval niet onafhankelijk was, als een van de schrijvers van een ander boek dat diezelfde middag aan Johan Cruijff werd overhandigd. Slechte journalistiek dus van Kok, én belangenverstrengeling.

Maar goed, om met Auke Kok zelf te spreken: we glimlachen en geven hem een hand.