Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Unibail neemt heel Rodamco Europe over

Het Franse vastgoedbedrijf Unibail neemt zijn branchegenoot Rodamco Europe over. Het bod van 11,2 miljard euro betekent de grootste buitenlandse overname van een Nederlands beursfonds ooit.

Unibail biedt 124,80 euro per aandeel, zo maakten de twee bedrijven vanmorgen bekend. Het Franse bedrijf betaalt met eigen aandelen en biedt per aandeel Rodamco Europe 0,53 aandelen Unibail.

De overname werd op de Amsterdamse beurs goed ontvangen. De koers van Rodamco Europe, dat deel uitmaakt van de AEX-index van 25 hoofdfondsen, steeg met 11 procent naar 120,40 euro. Als de overname slaagt, verdwijnt Rodamco Europe van de beurs.

Het in Rotterdam gevestigde Rodamco werd in 1979 opgericht als vastgoedfonds van Robeco, de beleggingsdochter van de Rabobank. In 2000 splitste Rodamco zichzelf op in vier zelfstandige regionale fondsen, met elk een eigen beursnotering. Rodamco Asia, UK en North America werden stuk voor stuk overgenomen, Rodamco Europe bleef als laatste over met een zelfstandige beursnotering. Vorig jaar maart werd Rodamco Europe opgenomen in de AEX-index.

Gezamenlijk hebben Rodamco Europe en Unibail een vastgoedportfolio van ruim 21,7 miljard euro. De nettowinst van de combinatie bedroeg in 2006 974 miljoen euro. Na de fusie ontstaat de grootste Europese belegger in winkelcentra.

Rodamco Europe steunt het bod, met uitzondering van commissaris Terry Dornbush. Hij trok zich terug en onthield zich van stemming, volgens een woordvoerder van Rodamco Europe om „persoonlijke redenen”. Rodamco’s grootste aandeelhouder, pensioenfonds PGGM, steunt het bod. PGGM bezit 25 procent van de aandelen.

De huidige bestuursvoorzitter van Rodamco Europe, Maarten Hulshoff, zal geen functie in het nieuwe bestuur bekleden. Zodra de overname afgerond is, treedt hij af. Guillaume Poitrinal, huidig topman van Unibail, wordt bestuursvoorzitter van de combinatie. Robert van Oordt, nu commissaris bij Rodamco Europe, wordt president-commissaris.

Rodamco Europe is Europa’s grootste beursgenoteerde belegger in winkelpanden, met een belegd vermogen van 10,6 miljard euro. Daarvan bestaat ruim 94 procent uit winkelcentra en winkelpanden verspreid over Nederland, België, Zweden en Spanje. Unibail is actief in Frankrijk en heeft een portefeuille van 10,9 miljard euro. Het concern bezit vooral winkelcentra, maar ook kantoren.