’t Hart: Thieme moet vertrekken

Voormalig lijstduwer Maarten ’t Hart van de Partij voor de Dieren roept fractie- en partijvoorzitter Marianne Thieme op haar functie neer te leggen. Volgens de schrijver is die niet te combineren met haar lidmaatschap van de orthodox-protestantse gemeente van Zevendedagsadventisten.

Dat heeft ’t Hart op eerste Paasdag gezegd in een column voor het radioprogramma Vroege Vogels die vandaag ook in deze krant wordt afgedrukt. Ook beoogd Eerste Kamerlid Niko Koffeman, eveneens Zevendedagsadventist, zou moeten opstappen.

Volgens de schrijver houden Zevendedagsadventisten er „lugubere opvattingen” op na, zoals het geloof in een spoedig ‘einde der tijden’. Dat verdraagt zich volgens hem niet met een partij voor een betere toekomst voor dieren.

De partij „betreurt” de column van ’t Hart. „Wij zijn het niet met hem eens dat er voor mensen met een godsdienstige overtuiging geen plaats is in de partij.” Religie is „een privé-opvatting” waarin een „seculiere partij” zich niet behoort te mengen, aldus de partij.

Zondeval:pagina 7