Spinazierisotto

Voor 4 personen400 gram verse spinaziecirca 1,2 liter kippenbouillon100 gram sjalotjes60 gram boter300 gram risottorijst, bijvoorbeeld arborio 1,5 deciliter witte wijnzout en versgemalen zwarte peper40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas

In Zuid-Frankrijk zoek ik in de supermarkt vergeefs naar arborio-, carnaroli- of vialonerijst voor het maken van risotto. Wat ik wel kan vinden zijn kilopakjes ‘Riz Ronde’ met de vermelding ‘Fabriqué en Italie’ achterop. Deze rijst levert een lekkere risotto op en met zo’n pak rijst en bouillonblokjes in de kast en een pot gezouten ansjovis en een stuk Parmezaanse kaas in de koelkast zijn onverwachte gasten na het aperitief altijd welkom om mee te eten.

Was de spinazie grondig. Doe de bladen met het aanhangende water in een ruime pan en kook 4 tot 5 minuten op een middelhoog vuur tot de bladen net geslonken zijn. Giet over in een vergiet en laat even schrikken onder de koude kraan. Druk er met de achterkant van een houten lepel zoveel mogelijk water uit. Hak de spinazie grof.

Giet de bouillon in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan.

Pel de sjalotjes en snipper ze. Verhit 30 gram boter in een middelgrote, zware pan op een matig vuur. Doe de sjalotjes in de boter en laat ze onder af en toe omscheppen 5 minuten zachtjes fruiten. Voeg de rijst toe en laat onder regelmatig roeren een paar minuten bakken. Giet er de wijn bij en laat onder regelmatig roeren zachtjes koken tot die bijna opgenomen is.

Voeg een grote opscheplepel hete bouillon toe en laat onder af en toe roeren zachtjes koken tot die ook bijna opgenomen is. Ga zo door met het toevoegen van grote opscheplepels hete bouillon en laat telkens eerst bijna opnemen voor u de volgende opscheplepel toevoegt, tot de rijst bijtgaar is. Roer er na circa 10 minuten de spinazie door. Blijf regelmatig roeren. Het hele proces neemt 20 tot 30 minuten in beslag. De rijst moet romig zijn en misschien hebt u niet alle bouillon nodig. Neem de pan van het vuur en roer er de overgebleven 30 gram boter en de Parmezaanse kaas door. Dien op als voorgerecht of bijvoorbeeld met gegrilde kip, vis of kalfvlees.

Kim Maclean

Morgen: wilde salade (1)