retour den haag-brussel

Premier Balken(en)de

Het stond er echt, op de voorpagina van de officiële website van het ministerie van Algemene Zaken, het departement van de minister-president. „Op donderdag 29 maart heeft minister-president Balkende de openingshandeling verricht van de landelijke campagne ‘FSC, dat merk je’.” Je moet twee keer lezen om te zien wat er fout is: er staat Balkende, geen Balkenende dus.

Het is waarschijnlijk een van de meest gemaakte schrijffouten door parlementaire journalisten. De repeterende ‘-en’ in de achternaam van de premier wordt blijkbaar gemakkelijk over het hoofd gezien. Iedereen die het woord Balkende – zeker met hoofdletter aan het begin – leest, vult automatisch in over wie het gaat en wordt blijkbaar ongevoeliger voor tikfouten in het woord. Dat geldt zowel voor de schrijver als de lezer.

Ook deze krant is niet van smetten vrij. De afgelopen vijfenhalf jaar maakte NRC Handelsblad zo’n zestig keer gewag van ‘Balkende’ waar ‘Balkenende’ werd bedoeld. Twee keer stond deze fout zelfs in de kop.

Een snelle zoektocht op regering.nl leert dat dezelfde schrijffout ook is gemaakt in drie andere overheidspublicaties. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de foutieve spelling op de voorpagina van www.minaz.nl inmiddels gewijzigd, na een sms’je van de NRC-redactie. (EK)

Platvoet vs. Halsema

GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het niet leuk om „een elitair, betweterig meisje” te worden genoemd. Ze voelt zich gekwetst door deze typeringen van kritische partijgenoten, zei ze zaterdag in radioprogramma TROS Kamerbreed. Halsema ligt in haar eigen partij onder vuur: 250 GroenLinks-leden zijn bezorgd over de liberalere koers die de partij onder Halsema is ingeslagen.

Initiatiefnemer van het protest is scheidend senator Leo Platvoet. De leden kozen hem niet opnieuw op de lijst voor de Eerste Kamer.

Platvoet zei vorige week dat de partij van de leden is en niet van een toevallige politiek leider, die volgens de partijregels bij de volgende verkiezingen weg moet. GroenLinks heeft volgens hem een te intellectueel imago gekregen, de partij mist warmte en emotie en Halsema heeft een onterechte aversie tegen populisme.

Halsema verwijt Platvoet op haar beurt dat hij op de man speelt en de discussie niet over de inhoud wil voeren. Zij vindt het juist een compliment dat ze niet populistisch is, zei ze. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (CK)

Bijdragen: Egbert Kalse en Claudia Kammer