Rapper Raymzter

Raymzter Foto Lex van Rossen RAYMZTER IN JONGERENCENTRUM ALMERE T.A.V. WIBBINE KIEN. CS FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Rapper Raymzter die deze maand op tour is met fluitist Chris Hinze met hun gezamenlijke theatershow Serieuzere Zaken.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„De eerste cd die ik zelf kocht, was Home Invasion van Ice-T. Ik was 13 en vond het hoesje dope. Ice-T is een verteller. Hij grijpt je aandacht met gewelddadige teksten, maar komt op het einde altijd met een moraal doordat hij bijvoorbeeld doodgaat of in de bak belandt.”

Favoriete plaat?

„Een van mijn favoriete platen is One van Bob James. Ik leerde die plaat kennen doordat ik ’m checkte voor samples. Het is een geniale plaat met virtuoze arrangementen waarbij in één nummer zes verschillende thema’s voorbijkomen; daarom komen ook zo veel samples en breaks die in hiphop gebruikt worden van die plaat.”

Zeldzaamste plaat?

„Een album van 7A3, de eerste groep van DJ Muggs die later doorbrak met Cypress Hill. Hij maakte voor die tijd dope beats met veel conga’s en andere percussie. Ik kreeg het van de lokale wiethandelaar; die kon er niets mee.”

Slechtste plaat in je collectie?

„De enige cd die ik ooit naar de winkel heb teruggebracht, was er één van rapper Spice-1. Dat was echt bagger; lugubere hakbijlenbullshit.”

Beste Nederlandse rapplaat van iemand anders?

„Het debuutalbum van Jiggy Djé, Noah’s Ark. Het heeft een geluid dat knipoogt naar de glorietijd van hiphop halverwege de jaren negentig. Ik luister de plaat van begin tot eind, omdat Jiggy Djé hoogmoedig is op een leuke manier. Jammer dat veel mensen hierop slapen omdat het niet bij TMF en FunX past.”

Favoriete Chris Hinze-plaat?

„Het album waarop Chris samenwerkt met Peter Tosh en Sly & Robbie, Word, Sound And Power. De muziek is net als bij Bob James virtuoos en complex. En er zijn nauwelijks vocalen, dat vind ik prettig. Dan hoef ik niet na te denken over wat er gezegd wordt en kan ik wegdromen.”

Saul van Stapele

Speeldata en informatie: www.raymzter.nl en www.chrishinze.nl