PvdA voelt wel voor ‘graaitax’, kabinet niet

Het kabinet moet zich „ietsje ambitieuzer” tonen bij het aanpakken van buitensporig hoge inkomens aan de top van bedrijven. Dat zegt PvdA-Kamerlid Paul Tang.

Tang reageerde dit weekeinde op een brief over dit onderwerp van minister Bos (Financiën, PvdA). In de vrijdag verstuurde brief schrijft Bos „de zorgen” over de „erg forse stijgingen van beloningen” te delen. Maar hij voelt niets voor het invoeren van een ‘graaitax’, een extra belasting voor topinkomens die FNV-voorzitter Agnes Jongerius bepleit.

Het kabinet, schrijft Bos, „is geen voorstander van fiscale maatregelen, omdat deze uitsluitend generiek kunnen werken en dus niet alleen de excessieve beloningsbestanddelen van topbestuurders treffen”. Ook heeft volgens Bos „een apart toptarief negatieve gevolgen voor de concurrentiepositie van Nederland”.

Het kabinet denkt dat de beloningen aan de top door de invoering van een graaitax verschuiven „naar beloningsbestanddelen die niet door het zwaardere belastingtarief getroffen worden”. Andere mogelijkheid: „Een hoger toptarief zou hoogstwaarschijnlijk leiden tot een nog hoger brutoloon, waardoor het nettoloon gelijk blijft aan de situatie van voor de verhoging van het toptarief.”

Kamerlid Tang zei zondag tegen persbureau ANP dat de PvdA fiscale maatregelen op termijn echter niet wil uitsluiten. De eventuele invoering daarvan zou bovendien een ‘stok achter de deur’ kunnen zijn bij een binnenkort te houden overleg tussen werkgevers en werknemers, de zogeheten participatietop.

Overigens zegt Tang dat uit de brief inderdaad „blijkt dat het kabinet de zorgen over de topinkomens deelt”. In het regeerakkoord staat dat ondernemingsraden „een adviesrecht” moeten krijgen over de beloningen aan de top van bedrijven.

Ook, schrijft Bos, heeft het kabinet hoge verwachtingen van de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Deze zouden ervoor moeten zorgen dat het beloningenbeleid „transparanter wordt”. Bijvoorbeeld door de relatie tussen beloning en prestatie niet alleen vooraf, maar ook achteraf zichtbaar te maken. De Kamer debatteert morgen met minister Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager over de brief.

Lees de brief van Bos via: www.minfin.nl/nl/actueel/kamerstukken_en_besluiten