Proces tegen Holleeder opgeschort

Het proces tegen de van afpersing verdachte Willem Holleeder is vanmorgen voor onbepaalde tijd opgeschort. Holleeder is te ziek om het proces bij te wonen. Hij is opgenomen op de intensive care.

De rechtbank beslist in de loop van de week wanneer het proces tegen de negen medeverdachten in deze zaak wordt voortgezet.

Willem Holleeder werd gisteren opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij heeft last van verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en verschijnselen van oververmoeidheid. Zijn advocaat, Jan-Hein Kuipers, zei vanmorgen dat Holleeder lijdt aan de gevolgen van een lekkende hartklep en dat zijn nieren niet naar behoren functioneren. „Het ziet er naar uit dat mijn cliënt een openhartoperatie moet ondergaan”, zei de advocaat. Anders is volgens hem sprake van een acuut levensgevaar.

De advocaat vroeg om opschorting van het proces omdat Holleeder de zittingen in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp wil bijwonen. De rechtbank volgde dit verzoek. Een OM-woordvoerder verklaarde gisteren al uit te gaan van opschorting. „Een verdachte heeft het recht om bij de behandeling van zijn rechtszaak aanwezig te zijn. Als dat niet mogelijk is, ligt uitstel voor de hand.”

Zaterdagnacht werd Holleeder van de EBI overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daar werd geconstateerd dat hij meer specialistische zorg nodig had. Vervolgens is hij naar het LUMC gebracht. Het afgelopen Paasweekeinde zei de advocaat nog dat in overleg met Holleeders familie was besloten om geen details over zijn toestand te geven. „Hij is ernstig ziek”, was het enige dat hij kwijtwilde.

Holleeder werd afgelopen donderdag onwel tijdens de derde zittingsdag. Aan het eind van de middag bezocht hij ook nog een ziekenhuis, maar dat was voor een al eerder gemaakte afspraak vanwege een probleem met zijn ogen. Van de negen medeverdachten zitten er vier nog altijd vast. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

hartklep: pagina 3

Meer over proces-Holleeder op www.nrc.nl/holleeder