Persbureau AFP akkoord over licentie voor Google Nieuws

rotterdam. Het Franse persbureau AFP heeft een akkoord bereikt met de zoekmachine Google over het gebruik van nieuwsberichten en foto`s van AFP. Het persbureau verzette zich tegen het opnemen van AFP-berichten in de zoekdienst Google Nieuws, die automatisch nieuwsberichten indexeert en in praktijk als een soort nieuwsoverzicht functioneert. Als onderdeel van de `licentie` die AFP nu aan Google heeft verleend, trekt AFP de aanklacht in die het twee geleden tegen Google had ingediend.

AFP was een van de weinige mediabedrijven die bezwaar maakten tegen het `schenden van het auteursrecht` door Google doordat er een samenvatting en een foto werd getoond op een overzichtspagina. Eerder heeft het Amerikaanse persbureau AP een `licentie` gesloten met Google, waarin werd afgesproken dat AP een vergoeding krijgt. Zowel bij AP als bij AFP is niet bekend hoeveel Google betaalt.