Overspel om liefde te redden

Imago van Ulrich Hub door Het Vervolg. Regie: Léon van der Sanden. Te zien t/m 28/4.

***--

Het taalgebruik is wonderlijk kuis in het toneelstuk Imago (2004) van de Duitse schrijver Ulrich Hub. Het stuk draait om seks, lust en snelle bevrediging, maar acteur Romijn Conen en actrice Bien de Moor uiten zich in fraaie zinnen. Ook het lichte, ruimtelijke decor van Catharina Scholten met uitvergrote foto’s van rozen en margrieten stelt de toeschouwer gerust. Dan volgt de theatrale openingsroffel: de man laat foto’s van zijn vrouw zien aan een vriendin. Die nam hij stiekem in hotelkamers, waar zij mannen ontving. De man is voyeur van zijn overspelige vrouw.

Imago is boeiend. Het overspel verschuift geleidelijk naar de achtergrond. Man en vrouw vermaken elkaar met rollenspellen om het liefdesvuur brandend te houden. Vooral Bien de Moor roept dat op. Zij vertolkt het kirrende kindvrouwtje dat zogenaamd ontsteld is door de hotelporno. Ze speelt effectief over the top. Conen zoekt naar steeds meer pathos in de rol van vernederde.

Imago heeft iets naargeestigs; het is kil en tegelijk emotioneel. Het stemt somber. Spel, decor en vernuftige regie zorgen ervoor dat de toeschouwer steeds meer facetten van een drama ziet, waarin pikante foto’s een voorbije liefde moeten redden.

Inl: 043-3503050 of www.hetvervolg.nl