‘Onderzoek VS kan overname ABN hinderen’

Een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar ABN Amro kan een mogelijke overname van de bank bemoeilijken.

De Britse bank Barclays, die exclusieve fusiegesprekken met ABN Amro voert, heeft gevraagd om garanties dat het justitiële onderzoek in de Verenigde Staten afgerond en opgelost is voordat zij een bod uitbrengt. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Een woordvoerder van ABN Amro wil geen commentaar geven.

De Amerikaanse justitie zou vervolgonderzoek doen naar de kwestie die eind 2005 aan het licht kwam. Toen werd bekend dat ABN Amro door verschillende financiële toezichthouders in de VS was beboet ter waarde van 80 miljoen dollar (60 miljoen euro). De bank had in de jaren 2002-2004, vanuit haar vestigingen in New York en Dubai, antiwitwasregels geschonden en Amerikaanse sancties tegen Iran en Libië ontdoken.

ABN Amro kreeg ook een overnameverbod in de VS opgelegd en de verplichting haar interne controlesysteem in de VS drastisch verbeteren. Het externe toezicht op ABN Amro werd verscherpt. Zes bankbestuurders gaven een deel van hun bonus over 2004 terug.

Vorig jaar verklaarde bestuursvoorzitter Rijkman Groenink dat de financiële toezichthouder hun onderzoeksrapporten inzake deze kwestie hadden doorgegeven aan het ministerie van Justitie. Daar was tot dan toe niets uitgekomen.

De Amerikaanse activiteiten van ABN Amro zijn door hun omvang relevant voor de overname. De divisie heeft 15.000 werknemers, tegen 22.000 in Nederland. Vorig jaar maakte de bank in de VS 1,2 miljard euro winst, tegen 1,3 miljard in Nederland.

Volgens Britse media bereiden de Royal Bank of Scotland en de Spaanse financiële instelling Santander een gezamenlijk bod voor op ABN Amro, maar wachten ze af totdat Barclays voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro op 26 april meer details verstrekt.

Door een gezamenlijk bod van Bank of Scotland en Santander zouden de Europese en de Latijns-Amerikaanse activiteiten in Spaanse handen komen. De Amerikaanse ABN-dochter LaSalle kan de Bank of Scotland-activiteiten in de VS dan verder versterken.

Britse media berichten ook dat Bank of Scotland een bod van Barclays afwacht omdat Barclays de Amerikaanse activiteiten mogelijk zou willen doorverkopen. Bank of Scotland zou daarvoor een gegadigde zijn.

De Nederlandse centrale bankier Nout Wellink zei dit weekend tegen de Financial Times dat een reorganisatie van ABN Amro en een eventueel openbreken en doorverkopen van de verschillende divisies „hoe dan ook geen probleem” zijn voor De Nederlandsche Bank.