Nek-aan-nek race in Oost-Timor

Nek-aan-nek race in Oost-Timor Dili, 10 april. In Oost-Timor is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gisteren rustig verlopen. Uit de voorlopige resultaten lijkt de strijd om het presidentschap uit te lopen op een nek-aan-nek race tussen de 57-jarige vroegere verzetsleider en Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta en de 44-jarige Fernando de Araujo van de Democratische Partij. De woordvoerder van de kiescommissie zei dat met 20 procent van de stemmen geteld, Ramos-Horta een kleine voorsprong heeft op Fernando de Araujo. „Maar waarschijnlijk haalt geen kandidaat meer dan 50 procent”, zei hij. In dat geval is er een tweede ronde nodig om de nieuwe president aan te wijzen. In Oost-Timor braken vorig jaar april onlusten uit toen toenmalig premier Alkatiri 600 militairen ontsloeg. In de rellen die volgden vielen 25 doden. Alkatiri werd tot aftreden gedwongen en vervangen door Ramos-Horta. Een ad hoc-missie van militairen en politie, geleid door Australië, houdt sindsdien orde. Foto AP East Timorese women look on as an Australian peacekeeper walks past by during a patrol in Dili, East Timor, Tuesday, April 10, 2007. East Timor waited on tenterhooks Tuesday as ballots were tallied in presidential elections that many hoped would end instability in the young nation a year after it was pushed to the brink of civil war. (AP Photo/Dita Alangkara) Associated Press