Misbruik van kinderen ‘normaal’ in India

Tweederde van de kinderen in India wordt mishandeld en meer dan de helft van hen is slachtoffer van seksueel misbruikt. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Indiase regering, dat is uitgevoerd met steun van de Kinderfonds van de Verenigde Naties.

Voor het onderzoek zijn 12.247 kinderen (tussen 5 en 12 jaar oud) en 2.324 jongeren (ouder dan 12) uit 13 Indiase deelstaten ondervraagd. Behalve fysiek en seksueel misbruik zijn ook emotionele mishandeling en verwaarlozing van meisjes onderzocht. Het is de eerste keer dat de Indiase regering een dergelijk omvangrijk onderzoek heeft gedaan naar kindermisbruik. Het onderwerp is in het verleden verschillende keren aangekaart door niet-gouvernementele organisaties. Maar kindermishandeling, zeker seksueel misbruik, bleef een groot taboe in India.

Volgens Loveleen Kacker, die het onderzoek leidde, worden jongens net zo vaak misbruikt als meisjes. Een substantieel deel van de daders bestaat uit „vertrouwenspersonen en verzorgers” onder wie ouders, familieleden en docenten, aldus Kacker. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de kinderen het misbruik nooit aan iemand hebben verteld.

„In India is er een traditie van ontkenning van kindermishandeling”, zei minister van Vrouwen- en Kinderontwikkeling Renuka Chowdhurry toen ze het rapport gisteren in ontvangst nam. Ze riep op een einde te maken aan deze „samenzwering van stilte”.

Roland Angerer, directeur van Plan International, zei in reactie op het onderzoek dat „het belangrijk is dat ouders en volwassenen moeten leren dat kinderen geen bezit zijn, maar dat ze ook rechten hebben”. (AP, BBC, Reuters)