Militairen mogen niet meer praten voor geld

Londen. Militairen in het Britse leger mogen niet langer tegen betaling praten met de media. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie gisteren bepaald. Aanleiding voor het verbod is de kritiek die losbarstte nadat enkele van de vijftien door Iran vrijgelaten Britse marinemensen hun verhaal hadden verkocht aan de pers. Faye Turney, de enige vrouwelijke ex-gevangene, heeft naar verluidt meer dan honderdduizend pond ontvangen voor haar gisteren in tabloid The Sun gepubliceerde relaas. Nabestaanden van in Irak omgekomen Britse militairen, hoge legermedewerkers en oppositionele politici veroordeelden het te gelde maken van de ervaringen als onkies. Het besluit heeft geen gevolgen voor de militairen die al met de pers hebben gepraat, aldus Defensie.