Massaprotest in Irak tegen aanwezigheid Amerikanen

Bagdad. Tienduizenden Irakezen hebben gisteren, precies vier jaar na de Amerikaanse inname van Bagdad, gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van de buitenlandse troepen in Irak. De shi`itische demonstranten riepen in de heilige stad Najaf, honderdvijftig kilometer ten zuiden van Bagdad, op tot het vertrek van de Amerikanen en hun bondgenoten uit Irak. De demonstranten gaven met hun protest gehoor aan een oproep van de anti-Amerikaanse shi`itische geestelijke Muqtada Sadr. Door Sadr aangestuurde milities hebben volgens de Verenigde Staten de hand in een groot gedeelte van het aanhoudende geweld in Irak. Volgens Washington houdt Sadr zich vermoedelijk op in Iran. Aanhangers van Sadr spreken dit tegen. Elders in Irak kwamen dit weekend bij gevechten en aanslagen in totaal zeker tien Amerikaanse militairen om het leven.