Lentegevoel: citroen

Janneke is nog vrij en dat betekent dat we ons avondeten nog even zonder haar tips moeten verzinnen. Dan maar een greep in de boekenkast. Wat schrijven binnen- en buitenlandse kookboekenschrijvers ons eigenlijk voor om in de lente te eten?

De Britse Nigella Lawson spreekt in haar How to Eat, the pleasures and principles of good food, over „het idee van lente” dat ze wil overbrengen. Daar hebben seizoensproducten iets mee te maken, maar volgens Lawson niet alles. Zij moet onmiddellijk aan lente denken bij de smaak en geur van citroenen, en kookt dan ook veel met citroen. (In How to Eat alleen al citroenkip, citroencrème, citroenjam, citroenijs, citroentaart en een citroenvinaigrette). Ik begrijp het wel, mijn fruitschaal bevat altijd wel citroenen en ik ken niemand die niet van citroen houdt.

Voor deze eerste, nog wat koude lentedagen maakt Laswon linguine met citroensaus. „Er moet iets zijn met de geur van citroenen, zo fris, zo vol hoop, dat van dit gerecht good-mood food maakt.”

Bijkomend voordeel van dit herecht is dat het snel en erg simpel te maken is. Lawson gebruikt linguine, maar tagliatelle is vaak makkelijker te vinden in de winkel.

Voor 6 personen

750 gram linguine of tagliatelle

150 ml room

2 eieren (alleen het eigeel heb je nodig)

50 gram vers geraspte parmezaanse kaas

de geraspte schil en het sap van 1 biologische citroen

zout, versgemalen peper

15 gram boter

peterselie, fijngehakt

Vul een grote pan met 1 liter water en breng dit aan de kook. Voeg de pasta toe en wat zout, en breng het water opnieuw aan de kook. Vergeet niet af en toe te roeren zodat de pastaslierten niet aan elkaar kleven. Kook de pasta in 4-6 minuten al dente en giet hem vervolgens af in een vergiet. Vang wat kookvocht op (ongeveer een mok). Doe de pasta terug in de pan en voeg de boter toe.

Doe het eigeel, de room, kaas, de citroenschil en de helft van het citroensap in een kom. Klop het ei los met een vork en voeg zout en peper toe. Proef het mengsel, als je het nog niet citroenig genoeg vindt, voeg dan ook de rest van het sap toe.

Voeg het mengsel toe aan de pasta. Als het geheel wat droog lijkt, voeg dan wat van het kookvocht toe. Sprenkel de peterselie over de pasta en serveer onmiddellijk.

Nigella Lawson geeft bij deze pasta een groene salade als balans tussen de pasta en de rabarber tarte tatin die ze als toetje maakt. Heel geschikt is veldsla, of een lekkere kruidensla.

Ook lekker – maar het geheel wordt dan wel iets zwaarder – zijn gegrilde groene asperges of courgette bij de pasta. Snijd de courgette in dunne plakjes (de kaasschaaf is hiervoor een handig hulpmiddel) en bestrijk de courgette en de asperges heel licht met wat olijfolie. Grill de groenten in een hete grillpan of koekepan.

Bij welke gerecht denk jij aan lente? Discussieer mee op nrc.nl/kokenetc