Jong volleybaltalent verlaat Nederland

Jonge volleyballers kiezen voor het buitenland, juist terwijl Team Holland wordt opgericht. Verstandig?

De volleybaltalenten Jan Willem Snippe (20), Michael Olieman (23) en Renzo Verschuren (25) hebben aangekondigd naar een buitenlandse club te vertrekken. Uitgerekend op het moment dat Joop Alberda, technische directeur van de volleybalbond, en Peter Blangé, bondscoach en clubtrainer van Nesselande, doende zijn Team Holland op te richten. Dat plan moet de beste volleyballers bij de Nederlandse clubs Nesselande en Dynamo onderbrengen.

Is het vertrek van de spelers geen streep door jullie rekening?

Peter Blangé: „Dat moet de toekomst uitwijzen. We leven in een vrije wereld en iedereen moet zelf bepalen waar hij gaat spelen.”

Vind je het een verstandige keus?

„Ik keur het op voorhand niet af, omdat spelers ook via andere dan door ons uitgestippelde wegen een internationaal topniveau kunnen halen. Ik ben daar zelf het voorbeeld van. Ik heb als speler ooit het Nederlandse team voortijdig verlaten. Het voornaamste is dat ze stabiele spelers worden.”

Zijn de toekomstige clubs van die spelers goed genoeg?

„Dat kan ik nu niet beoordelen, omdat ik niet weet om welke clubs het gaat en in Italië de selecties pas in augustus rond worden gemaakt. Hopelijk komen ze aan spelen toe, want de praktijk leert dat de prijzen doorgaans worden gewonnen door ploegen die overwegend uit dertigers bestaan.”

Hoe moet het nu verder met Nesselande nu drie spelers hun vertrek hebben aangekondigd?

„Gewoon nieuwe spelers aantrekken en doorgaan op de ingeslagen weg. We hebben bijvoorbeeld al Dick Kooy (Omniworld, red.) gecontracteerd. We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat er momenteel veel talentvolle spelers in Nederland zijn. De toekomst zal leren of zij het doorzettingsvermogen hebben om door te stoten naar de top.”