Iraakse Koerd bedreigt Turkije

Turkije heeft gisteren woedend gereageerd op een dreigement van de Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani in Turks Koerdistan in te grijpen als Turkije zich bemoeit met de kwestie-Kirkuk. Later kritiseerde het Amerikaanse State Department Barzani en betuigde de Iraakse (Koerdische) president, Jalal Talabani, zijn spijt over diens opmerkingen.

Dit jaar moet volgens de Iraakse grondwet een referendum worden gehouden in Kirkuk over de vraag of de oliestad in de Koerdische autonomie wordt ingelijfd. De Iraakse Koerden gaan ervan uit het referendum in hun voordeel uitvalt. Maar Turkije maakt zich zorgen dat Iraaks Koerdistan dan te rijk en te onafhankelijk wordt en daardoor separatistische gevoelens onder de Turkse Koerden zal losmaken, en sommige Turken hebben gezinspeeld op militaire actie. In Turkije speelt ook mee dat Kirkuk veel Turkmeense inwoners telt en dat de Turks-Koerdische PKK in Iraaks Koerdistan bases heeft.

Barzani zei in het weekeinde in een vraaggesprek met de televisiezender Al-Arabiya, dat „alle feiten bewijzen dat Kirkuk onderdeel is van Koerdistan” en dat „we de Turken niet zullen laten ingrijpen in Kirkuk. En als het dat doet zullen wij ingrijpen in Diyarbakirs zaken en in andere steden in Turkije.” Diyarbakir is de grootste Koerdische stad in Turkije.

De Turkse premier Erdogan waarschuwde op zijn beurt dat Barzani moet uitkijken dat hij „niet door zijn woorden wordt vermorzeld”. Een Turkse regeringswoordvoerder onderstreepte dat Ankara’s belangstelling voor Noord-Irak legitiem is omdat het „de bron is van de etnisch gefundeerde terreur waaronder we in Turkije lijden”. De laatste dagen zijn tien Turkse soldaten gedood in gevechten met de PKK.

In de shi’itische heilige stad Najaf hebben gisteren honderdduizenden shi’ieten gehoor gegeven aan een oproep van de radicale geestelijke Muqtada Sadr te betogen tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak. Er was geen teken van Sadr zelf, die niet meer is gezien sinds Amerikaanse en Iraakse troepen in februari in Bagdad in het offensief gingen tegen rebellen en milities. In Bagdad werden gisteren drie Amerikaanse soldaten gedood. (AP, Reuters)