Holleeder in ziekenhuis Leiden

Willem Holleeder is gisteren opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Holleeder, die op dit moment terechtstaat voor afpersing van vastgoedhandelaren, heeft last van verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag en oververmoeidheidsverschijnselen. „Hij is ernstig ziek”, zei zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers tegen het persbureau ANP. „In overleg met de familie van Holleeder is besloten verder niets te zeggen.”

Omdat Holleeder vandaag niet aanwezig kan zijn tijdens de zitting is er een reële kans dat deze wordt uitgesteld, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. „Een verdachte heeft het recht om bij de behandeling van zijn rechtszaak aanwezig te zijn. Als dat niet mogelijk is, ligt uitstel voor de hand. Maar dat is een beslissing die de rechtbank moet nemen.”

Een arts van de extra beveiligde inrichting, waar hij sinds vorig najaar verblijft, heeft Holleeder verboden vandaag naar het vervolg van zijn rechtszaak te gaan. Volgens zijn advocaat moet eerst duidelijk worden wat precies de achtergrond is van Holleeders vermoeidheidsklachten. Holleeder wordt vandaag medisch onderzocht en als het aan Kuijpers ligt, wordt daarbij ook een neurologisch onderzoek uitgevoerd.

Holleeder werd afgelopen donderdag onwel tijdens de derde zittingsdag van zijn proces. De zitting werd enige tijd onderbroken voor een kort medisch onderzoek. Aan het eind van de middag bezocht Holleeder ook nog een ziekenhuis, maar dat was voor een al eerder gemaakte afspraak vanwege een probleem met zijn ogen.

Wat de gevolgen van uitstel zijn voor het proces was gisteravond nog onduidelijk. Holleeder is de hoofdverdachte in het proces waarin nog negen anderen terechtstaan. Vier van hen zitten nog altijd vast. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie, een combinatie van delicten waar een maximumstraf van twaalf jaar op staat.

Zie voor achtergronden bij het proces: www.nrc.nl/holleeder