Holbewoners thuisloos

Hij was de man van de zachte grap die soms fel kon uitpakken. De schepper van B.C. is zaterdag overleden.

Tekening van Johnny Hart uit de strip ‘B.C.’ Foto AP This undated handout image provided by Creators Syndicate, Inc. shows characters from cartoonist Johnny Hart's comic strip "B.C." Hart died Saturday, April 7, 2007, at age 76 while working at his home in Nineveh, N.Y. Hart's "B.C." strip was launched in 1958 and eventually appeared in more than 1,300 newspapers with an audience of 100 million, according to Creators Syndicate Inc., which distributes it. (AP Photo/Creators Syndicate, Inc., HO) **NO SALES. MANDATORY CREDIT: CREATORS SYNDICATE, INC.** Associated Press

Hij was dol op slapstick, one-liners en satirische grapjes. De tekenaar Johnny Hart, bekend van de wereldwijd gelezen strip B.C., (‘Oerm’ in Nederland), raakte met zijn cartoons geregeld in opspraak. Zaterdag stierf hij nadat hij een beroerte kreeg aan zijn tekentafel. Hart werd 76 jaar.

In 2001 tekende Hart rond Pasen een menora, een zevenarmige kandelaar, die verandert in een kruis. Onder de cartoon stond een citaat van de stervende Jezus aan het kruis. Joodse groepen protesteerden omdat de tekening zou aangeven dat het christendom superieur is aan het jodendom. Een aantal kranten drukte de cartoon niet af. Maar Hart beweerde dat de tekening moest worden opgevat als een „eerbetoon aan beide religies”.

Johnny Hart, die in 1931 werd geboren in Endicott (New York), groeide op met de films van slapstickhelden Charley Chaplin en Laurel en Hardy. Na een korte carrière bij de luchtmacht werd hij in de jaren vijftig illustrator voor The Saturday Evening Post en Collier’s Weekly. In 1958 begon hij, deels geïnspireerd door Charles M. Schulz – de schepper van Peanuts – met B.C.

Deze krantenstrip over holbewoners werd eerst door vijf uitgevers geweigerd, maar uiteindelijk wereldwijd in 1300 kranten afgedrukt waaronder het Algemeen Dagblad. Hart vormde de prehistorie om tot een bizar tijdperk waar ongeschoren holbewoners honkball speelden en mieren naar school gingen. Samen met tekenaar Brant Parker bedacht hij in 1964 The Wizard of Id (In Nederland bij Volkskrantlezers bekend als De tovenaar van Fop).