Groot protest Argentijnse onderwijzers

Tienduizenden onderwijzers hebben gisteren in Buenos Aires en andere Argentijnse steden een dag lang gestaakt en gedemonstreerd uit protest tegen de dood van een 41-jarige collega.

De onderwijzer, Carlos Fuentealba, werd vorige week door een politieman doodgeschoten in de Andes-provincie Neuquén. Het incident had plaats toen de politie een weg wilde ontruimen die de docenten blokkeerden om salarisverhoging te eisen.

Een agent vuurde van anderhalve meter afstand een traangasgranaat af op de auto. Het projectiel raakte de onderwijzer, op de achterbank van het voertuig, dodelijk in het hoofd. Het incident is door een andere docent op film vastgelegd en op de televisie uitgezonden. De agent is gearresteerd.

Uit solidariteit met de docenten hebben ook verscheidene vakbonden en mensenrechtengroepen gisteren op verschillende plekken in het land gedemonstreerd. Het zijn de grootste sociale onlusten sinds president Néstor Kirchner in 2003 werd gekozen.

In oktober zijn er nieuwe presidentsverkiezingen waar Kirchner of zijn vrouw Cristina Kirchner aan zal deelnemen.

In veel Argentijnse provincies wordt al wekenlang geen onderwijs gegeven uit protest tegen de lage salarissen. De regering van Kirchner heeft gezegd dat de salarissen mogen worden verhoogd, maar de provincies moeten dat betalen. En zij zeggen daar geen budget voor te hebben.

Volgens de oppositie diende de toegezegde salarisverhoging door Kirchner alleen maar ter promotie van de huidige minister van onderwijs, Daniel Filmus. Hij voert namens de partij van Kirchner campagne voor het burgemeesterschap van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. In juni wordt de nieuwe burgemeester gekozen.

Onder Kirchner maakt Argentinië een gestage economische groei door. Maar ook de inflatie is de afgelopen jaren gestegen met gemiddeld bijna tien procent. Binnen de regering bestaat de vrees dat de huidige onlusten, die zich nu keren tegen gouverneur Jorge Sobisch van de provincie Neuquén waar de docent werd doodgeschoten, zich straks ook richten tegen de president.

Volgens vrijwel alle peilingen maakt de zittende president de grootste kans om herkozen te worden. Kirchner verklaarde gisteravond dat hij niet met geweld zal optreden tegen de sociale protesten. Volgens Sobisch, ook presidentskandidaat, is dit politieke lafheid die tot steeds grotere chaos zal leiden in Argentinië, waar demonstranten dagelijks wegen blokkeren.