Gedoseerde samenwerking van duo op piano en gitaar

cd jAZZ

****-

Metheny/ Mehldau Quartet Nonesuch

Zelfs het illustere duo Pat Metheny en Brad Mehldau leek een dubbel-album te veel van het goede. ,,Niemand kan zoveel van deze muziek absorberen in één keer”, merkte gitaarwonder Metheny vorig jaar al op in deze krant. Dus werden de vruchtbare opnamesessies, weergaven van de allereerste samenwerking tussen de pianist en gitarist op hun beider label Nonesuch Records, opgedeeld.

Na het eerste is op deel twee de muziek in kwartetvorm de rode draad. Die selectie is over het algemeen wat makkelijker te verteren. Hoewel ze elkaar goed aanvoelen – geen egotripperij en een opvallend gelijkwaardige aanpak – biedt de extra versterking van bassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard meer dimensies. De nummers klinken krachtig, met dynamiek en een fijne afwisseling van stijlen. Van easy moderne jazz met mooie melodieën gaat het naar wat steviger werk. De jazz is warmbloedig, gedetailleerd; het samenspel open en intuïtief. Mehldau geeft als buitengewone begeleider suggesties. Metheny vult ze wisselend in, de ruimte zoekend of juist ieder gat vullend met ritsen noten.