Duivels lekkere merlot

Behangen met een ‘Medaille d’Or’ van een of ander wijnconcours, een ‘Coup de Coeur’-label of een Nederlands ‘omfietscertificaat’, zo zie je tegenwoordig veel flessen in de schappen staan. Vaak is het een goud- of zilverkleurig stickertje dat over het originele etiket is geplakt en als doel heeft de argeloze consument tot aankoop over te halen.

„Kijk,” schreeuwt het stickertje, „ik ben de beste wijn die je kunt vinden, koop me! Koop me!” Negen van de tien concoursen zijn zeer bescheiden van opzet, en hun ‘wedstrijdmateriaal’ is beperkt.

Toch zijn er wel degelijk wedstrijden die er echt toe doen. Daar kwam ik op een wel zeer aangename manier achter. Niet wetende wat ik nu weer eens moest eten, liep ik in de wijnstraat van onze Zaanse grootgrutter te dralen. Tot mijn oog viel op een fles met de toepasselijke naam Casillero del Diablo; een kelder waarin de duivel zou zitten. Dit verhaal werd verspreid om ervoor te zorgen dat de landarbeiders niet in de buurt van de wijnen zouden komen. Deze Chileense merlot had maar liefst twee gouden plakkers op zijn buik zitten. Een van de Decanter, een vooraanstaand Engels wijntijdschrift. En de andere was afkomstig van de International Wine Challenge (IWC) 2006. Zijdelings had ik wel eens van deze club gehoord, maar me er nooit in verdiept. Tijdens het evenement worden zo’n negenduizend wijnen van over de hele wereld geproefd. De lijstjes met deelnemers en winnaars worden netjes op de website van de IWC gepubliceerd, met een zeer uitgebreide beschrijving van de gehanteerde procedures.

Mijn wijn was beloond met een gouden medaille. En dat was te proeven. Heel verleidelijke aroma’s spreidden zich tentoon toen ik een glas inschonk. Sommige deden me denken aan cacao. Pruimen en wat zacht Amerikaans hout zorgden voor vanilletonen. Eenmaal in de mond werd ik weggeblazen. Wat een volle bek met fruit en wat een lengte heeft deze wijn. Niks van de harde tannines en zure houttonen die je bij Chileense merlots nog weleens tegenkomt. Ik vrees dat ik mijn volgende bezoek aan de supermarkt moet bekopen met een extra last op de bagagedrager, een doosje van deze duivelse medaillewinnaar.

Lees meer over de International Wine Challenge op: www.wineint.com

    • Cuno van 't Hoff