De fantasie als gezonde middenweg

Jeugdtheater: Fabian of het land dat niet bestond door Kwatta. Tournee: t/m 6 mei.

***--

In Fabian of het Land dat niet bestond, een muzikale jeugdvoorstelling van Theatergroep Kwatta, bungelt iedereen krampachtig aan de rand van de werkelijkheid, terwijl Fabian (Gijs Nollen) moeiteloos zijn fantasie de vrije loop laat. In deze voorstelling van Josee Hussaarts is de werkelijkheid vreemder dan de fantasie. De zuurstokroze huiskamer verraadt de mierzoete schijn van burgerlijke tevredenheid: vader (Evert van der Meulen) rookt zijn pijpje in een wollen spencer, en in haar onberispelijke bloemenjurk dribbelt moeder (Agnes Bergmeijer) onvermoeibaar klikklakkend op haar hoge hakjes.

Tegenover deze verpletterende alledaagsheid staat de kalme verbeeldingswereld van Fabian, een jongetje met dwangneurotische tics. Zijn fantasie blijkt uiteindelijk ook verleidelijk voor zijn ouders en buurmeisje Esmee. En dat is de volwassen boodschap van Fabian: verbeelding is een vriend, dwangmatigheid de vijand. Voor Fabian en de zijnen is de verbeelding het gezonde middenpad waarop zij elkaar – eindelijk – écht ontmoeten.

Inl: 024 3600588 of www.kwatta.info