De bommen van de Talibaan worden zwaarder

Wat gebeurde er deze week rond de Nederlandse missie in Afghanistan? Opnieuw kwam bij een ongeval een sergeant om het leven. Een patrouille werd omsingeld.

Het aantal gedode Nederlandse militairen in Zuid-Afghanistan kwam deze week op vijf – maar geen daarvan viel als direct gevolg van bommen of gevechtshandelingen. De 33-jarige sergeant Robert Donkers raakte bekneld toen een Patria-pantserwagen wegzakte bij de oversteek van een doorwaadbare plaats. De eerdere Nederlandse doden vielen als gevolg van een helikopter-ongeluk, een zelfmoord en het neerstorten van een F16-straalvliegtuig – dat laatste incident is overigens tot op heden onopgehelderd.

Na weken zonder melding van incidenten, gaf het Nederlandse ministerie van Defensie vorige opeens weer een weekoverzicht over Uruzgan uit waarin melding werd gemaakt van vuurcontacten, zowel in de omgeving van Tarin Kowt, waar de Nederlandse hoofdbasis is, als Deh Rawood. Een verslaggever van de International Herald Tribune beschrijft vandaag een hinderlaag van de Talibaan in het dorpje Surkh-Murghab, nabij de Nederlandse vooruitgeschoven post Poentjak aan de ingang van de Baluchi-vallei. De bewoners van dit pro-Talibaan dorp, blijkt uit het verslag, omsingelden daar aan drie kanten een Nederlands-Afghaanse patrouille die had gehoopt met de dorpsoudsten te spreken. Aan Nederlandse kant werd één soldaat licht gewond door een (eigen) wegspringende patroonhuls, en twee Talibaan lieten het leven.

Op de bazar van Tarin Kowt was een grote explosie waarbij twee Afghanen gedood en vijf gewond werden, maar die volgens Defensie niet het gevolg was van vijandelijk optreden, maar van het onoordeelkundig omgaan met de op de bazaar verhandelde wapens en munitie.

Voor de Canadese troepen in Zuid-Afghanistan was het een zwarte week. Zes Canadezen werden zondag gedood toen een zwaar explosief het pantser van hun LAV-voertuig doorboorde. Het aantal gedode Canadese militairen sinds 2002 kwam daarmee op 51. Het explosief in kwestie was zwaarder dan wat er meestal in Zuid-Afghanistan wordt aangetroffen. Dat gegeven lijkt de indruk te bevestigen dat de inzet van zwaardere pantsers in Afghanistan tot een soort wapenwedloop leidt, waarbij de Talibaan ook zwaardere explosieven gaan gebruiken. De Canadezen werken in ‘hun’ provincie Kandahar zelfs met Leopard-tanks.

De getroffen Canadezen waren bezig met de begeleiding over de weg van een konvooi vanuit de grote basis Kandahar naar de provincie Helmand, waar een grote NAVO-troenpenmacht bezig is met de operatie-Achilles. Ten aanzien van Achilles werd door de NAVO deze week voor het eerst een duidelijk succes gemeld: de NAVO zou de stad Sangin hebben veroverd op een troepenmacht van de Talibaan, die zich hebben teruggetrokken op Musa Qala.

Inmiddels veroverde een macht van ongeveer honderd Talibaan Khak, het bestuurscentrum van de provincie Zabul. Zes Afghanen kwamen om in de hoofdstad Kabul, bij een zelfmoordaanslag in de buurt van het parlement. Het persbureau Associated Press heeft becijferd dat in 2007 tot nu toe ongeveer 750 doden zijn gevallen door bommen, aanslagen en gevechtshandelingen. Volgens de NAVO waren 28 van hen ISAF-militairen.

Inmiddels lijken de Talibaan een nieuw front te hebben geopend in de vorm van ontvoeringen. Een Talibaan-woordvoerder liet weten dat zijn beweging de Afghaanse journalist Ajmal Naqshbandi heeft onthoofd. Die was vorige maand ontvoerd in het gezelschap van een Italiaanse journalist, die was vrijgelaten in ruil van de vrijlating van enkele gevangen Talibaan door de Afghaanse regering. Ontvoerd zijn inmiddels ook een Afghaanse medische ploeg van vijf personen, en twee Fransen. Het betreft hier een man en een vrouw die, in Afghaanse kledij, in opdracht van de hulporganisatie Terre d’enfance door de doorgaans rustige provincie Nimroz reisden. De hoogste VN-vertegenwoordiger in Afghanistan, Tom Koenigs, zegt deze week in Vrij Nederland dat Uruzgan nog te gevaarlijk is, om er nu al een VN-kantoor te openen.