Cambridge wint met bootlengte van Oxford

De roeiploeg van Cambridge heeft zaterdag de 153ste editie van de ‘Boat Race’ gewonnen. De wat zwaardere acht van de ‘lichtblauwe’ universiteit bleef voor het eerst sinds 2004 Oxford de baas in de befaamde wedstrijd op de Theems. Het verschil was iets meer dan een lengte.

In de onderlinge strijd leidt Cambridge nu met 79-73. Het evenement staat sinds 1829 op de sportagenda. Een keer, in 1877, was er een dead heat.

Oxford, ditmaal niet de favoriet, ging sterk van start in Putney voor de race over 4,25 mijl op de Londense rivier. Dat resulteerde aanvankelijk in een hoopgevende voorsprong. Cambridge was niet onder de indruk en vertrouwde op de eigen kracht. Dat was terecht. Op de finishlijn, bereikt na 17 minuten en 49 seconden, was het verschil drie tellen.

„Dit was de zwaarste race die ik ooit heb meegemaakt”, reageerde de Duitser Thorsten Engelmann, die op slag zat in de boot van Cambrigde. „Ik was zeer verrast dat zij de eerste paar mijl zo hard gingen. Maar we zijn daar goed mee omgegaan.” Engelmann, die ruim 110 kilo weegt, maakte deel uit van de Duitse acht die de werelditel veroverde. (ANP)