Amerikaan Sol LeWitt (78) overleden

Hartford. De Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (78), bekend van zijn dynamische muurschilderingen en bedenker van minimalistische en conceptuele stijlen in de moderne kunst, is zondag in New York overleden aan kanker. Dat berichtten The New York Times en The Hartford Courant gisteren. Veel van zijn kunst was gebaseerd op geometrische figuren. Ook maakte hij muurschilderingen waarvan hij wist dat daar weer overheen geschilderd zou worden. Dat was volgens hem niet erg. De essentie van kunst, vond LeWitt, was het idee zoals dat in het hoofd van de kunstenaar wordt geformuleerd. LeWitt was de zoon van Russische immigranten en werd geboren in Hartford. Hij werkte in de jaren vijftig als nachtwaker in het MoMa en had zijn eerste tentoonstelling in de Daniels Gallery in New York in 1965. LeWitt woonde in de jaren tachtig in Italië en vermeed media-aandacht zo veel mogelijk.