Alonso behaalt in Sepang eerste zege voor McLaren in F1

Fernando Alonso heeft de Grote Prijs Formule 1 van Maleisië gewonnen. Voor de Spaanse wereldkampioen was het de eerste zege sinds zijn overstap van Renault naar het team McLaren-Mercedes. Hij neemt ook de leiding in de WK-stand over van de Fin Kimi Raikkonen (Ferrari). Alonso heeft achttien punten, twee meer dan de Fin.

De tweede Grote Prijs van het seizoen stond volop in het teken van de strijd tussen Ferrari en McLaren-Mercedes. In de eerste race in Melbourne drie weken geleden was Ferrari nog de snelste gebleken. Toen won Raikkonen voor Alonso en de jonge Britse debutant Lewis Hamilton (22), ook McLaren.

De teamgenoot van Alonso stal zondag de show in Sepang. Hamilton snelde in de eerste ronde van de vierde naar de tweede plaats, voorbij de Ferrari van de Braziliaan Felipe Massa, die van pole position was vertrokken. Alonso nam de leiding over, Hamilton hield de twee Ferrari’s achter zich. Toen Massa na enkele inhaalpogingen in de grindbak terecht kwam, viel hij terug naar de vijfde plaats. Daarna kwam de zege voor Alonso niet meer in het gedrang. Hamilton stuurde zijn bolide naar de tweede plaats, hoewel Raikkonen in de laatste ronden nog dichtbij kwam. Voor Hamilton was het zijn tweede podiumplaats in twee Grote Prijzen.

McLaren-Mercedes behaalde zo de eerste dubbelslag sinds Brazilië 2005, toen Juan-Pablo Montoya en Kimi Raikkonen een en twee werden. Alonso zei verbaasd te zijn over de progressie die het team al heeft gemaakt. Hij werd de afgelopen twee seizoenen wereldkampioen in een Renault.

Voor het Nederlandse team van Spyker werd Sepang een zeer teleurstellende Grand Prix. De Duitser Andre Sutil viel uit in de eerste ronde. Christijan Albers’ motor ging stuk in de achtste ronde.

In de constructeursstand staat McLaren-Mercedes door het succesvolle debuut van Hamilton stevig aan kop. Het team heeft 32 punten, negen meer dan achtervolger Ferrari. BMW Sauber is derde met tien punten.