Alonso behaalt eerste zege voor McLaren in F1

Fernando Alonso heeft de Grote Prijs Formule 1 van Maleisië gewonnen. Voor de Spaanse wereldkampioen was het de eerste zege sinds zijn overstap van Renault naar het team McLaren-Mercedes. Hij neemt ook de leiding in de WK-stand over van de Fin Kimi Raikkonen (Ferrari). Alonso heeft 18 punten, twee meer dan de Fin.

De tweede Grote Prijs van het seizoen stond volop in het teken van de strijd tussen Ferrari en McLaren-Mercedes. In de debuutrace in Melbourne drie weken geleden was Ferrari nog de snelste gebleken. Toen won Raikkonen voor Alonso en de jonge Britse debutant Lewis Hamilton (22), ook McLaren.

De teamgenoot van Alonso stal de show in Sepang, waar de Grote Prijs van Maleisië zondag werd verreden. Hamilton snelde in de eerste ronde van de vierde naar de tweede plaats, voorbij de Ferrari van de Braziliaan Felipe Massa, die van op pole position was vertrokken. Alonso nam de leiding over, Hamilton hield de twee Ferrari’s achter zich. Toen Massa na enkele inhaalpogingen in de grindbak terecht kwam, viel hij terug naar de vijfde plaats.

Daarna kwam de zege voor Alonso niet meer in het gedrang. Hamilton stuurde zijn bolide naar de tweede plaats, hoewel Raikkonen in de laatste ronden nog dichtbij kwam. Voor Hamilton was het zijn tweede podiumplaats in twee Grote Prijzen.

McLaren-Mercedes behaalde zo de eerste dubbelslag sinds Brazilië 2005, toen Juan-Pablo Montoya en Kimi Raikkonen een en twee werden. Het is zeven jaar geleden dat er voor het laatst twee McLarens op de eerste en de tweede plaats eindigden.

Alonso was uiteraard zeer tevreden met de zege. Hij zei zelf verbaasd te zijn over de progressie die het team heeft gemaakt met de wagen. McLaren-Mercedes slaagde er vorig seizoen met Raikkonen geen enkele keer in een Grand Prix te winnen, een dieptepunt voor het team. Alonso wil bewijzen dat hij ook met verschillende teams wereldkampioen kan worden. De afgelopen twee jaar was hij de beste in een Renault.

Voor het Nederlandse team van Spyker werd Sepang een zeer teleurstellende Grand Prix. De Duitser Andre Sutil viel uit in de eerste ronde. Christijan Albers’ motor ging stuk in de achtste ronde.

In de constructeursstand is McLaren door het succesvolle debuut van Hamilton al stevig leider. Het team heeft 32 punten, negen meer dan achtervolger Ferrari. BMW Sauber is derde met tien punten.

Volg de Formule 1 op www.formula1.com