Ahmadinejad: Iran kan kernenergie produceren

Iran is sinds gisteren in staat om op industriële schaal kernenergie te produceren. Dat heeft president Mahmoud Ahmadinejad verklaard in een toespraak bij de atoomfabriek in Natanz ter ere van de eerste experimentele successen met uraniumverrijking daar een jaar eerder. De president zei daarnaast terugtrekking uit het nucleaire non-proliferatieverdrag te overwegen, als het Westen de druk op zijn land blijft opvoeren.

De verklaring van de president wordt vooral gezien als een nieuwe provocatie aan het adres van de internationale gemeenschap. De VN-Veiligheidsraad legde Iran vorige maand voor de derde keer in acht maanden sancties op om het land ertoe te dwingen het verrijkingsprogramma op te schorten. De Verenigde Staten en bondgenoten vrezen dat Iran in het geheim kernwapens probeert te ontwikkelen. Iran stelt dat het recht heeft op een vreedzaam atoomprogramma, maar doet moeilijk over inspecties van atoomwaakhond IAEA.

„Ik heb de grote eer om te verklaren dat ons geliefde land vandaag is toegetreden tot de club van nucleaire landen, en op industriële schaal kernenergie kan produceren”, zei Ahmadinejad gisteren in Natanz. Volgens Irans nucleaire onderhandelaar Ali Larijani zijn in de fabriek 3.000 centrifuges in werking gesteld die uraniumgas kunnen verrijken. Dat zijn er tien keer meer dan tot nog toe van de fabriek in Natanz bekend was.

Amerikaanse atoomexperts stellen dat met deze hoeveelheid centrifuges binnen een jaar een atoomwapen kan worden geproduceerd. Er heerst echter twijfel of alle centrifuges werkelijk functioneren. Bovendien is het verrijkingsproces voor het produceren van een kernwapen gecompliceerder dan voor kernenergie.

In een reactie stelde het Witte Huis dat het duidelijk is dat „Iran de internationale gemeenschap nog verder probeert uit te dagen”. Ook Groot-Brittannië, dat tot vorige week met Iran in een diplomatiek conflict was verwikkeld over vijftien gevangen Britse militairen, reageerde kritisch. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei Iran kernenergie te gunnen, indien het land dan ook openheid biedt over het verrijkingsproces.

Na de nieuwste sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Iran vorige maand, verklaarde Ahmadinejad de samenwerking met de IAEA verder te beperken. (Reuters, AP)