Activisten belagen Euronext

Dierenactivisten hebben in maart schade toegebracht aan woningen en auto’s van directieleden van beursbedrijf Euronext. Dit bevestigt een woordvoerder van Euronext vandaag.

De dierenactivisten belagen Euronext wegens de notering van het bedrijf Huntingdon Life Sciences aan een kleine beurs in de VS, die onderdeel is van de New York Stork Exchange, waarmee Euronext vorige week is gefuseerd. „Het bedrijf houdt zich aan de wet en dus is er geen enkele manier waarop wij deze notering kunnen beëindigen”, zegt de woordvoerder van Euronext. Het Britse Huntingdon is al jarenlang doelwit van activisten omdat het zich bezighoudt met dierproeven.

De acties waren onder meer gericht tegen een directielid van Euronext, een bestuurslid van het pensioenfonds van de beurs en een oud-directielid dat al een jaar geleden is teruggetreden. Dat de daders uit de kringen van dierenactivisten kwamen bleek, aldus Euronext, uit onderzoek van justitie.

Vorige maand werd ook effectenhuis Van der Moolen al belaagd. Reden was ook toen de connectie met Huntingdon, zo verklaarde woordvoerder Robin Webb van het Animal Liberation Front (ALF) tegen deze krant. Alle bedrijven die een relatie hebben met Huntingdon zijn doelwit van het ALF, aldus Webb.

Het ALF is overigens geen organisatie in de gebruikelijke zin. Iedere activist die op pad gaat om dieren te bevrijden of materiaal te vernietigen dat op een of andere manier wordt gebruikt voor dierenmishandeling, kan dat uit naam van het ALF doen. Dat heeft geen centrale organisatie, maar is opgebouwd uit losse cellen.