Revolutie zonder ziel

 

Dat kopt Oleg Klimov op zijn blog. Het was een typering van een van de ‘jeugdmoderators’  die we leerden kennen in Kiev: jongelui die honderden, soms duizenden studenten als betogers verkopen aan de hoogste bieder. De ene week zijn ze voor Oranje, de volgende week voor Donetsk

Niet dat het woord ‘revolutie’ in deze context nog iets betekent. Het was de afgelopen week zeer in de mode de huidige taferelen in Kiev te vergelijken met Moskou 1993. Dat gaat zo. In 1991 weerstond de populaire Boris Jeltsin op een tank een reactionaire staatgreep, zoals in 2004 de populaire Viktor Joesjtsjenko de Oranje Revolutie won. In 1993 ontbond Jeltsin, die veel krediet had verloren, na een politieke impasse zijn parlement. Dat weigerde zich te laten ontbinden, riep zijn aanhang de straat op, waarna er bij straatgevechten honderd doden vielen en de president het parlement met tanks beschoot.

Dat kan ook in Kiev, gaat men voort. Mwa. Ik kan me helemaal niets voorstellen bij de lamme goedzak Joesjtsjenko die tanks op het parlement afstuurt; evenmin zie ik het zootje gedemotiveerd ongeregeld dat door Kiev zwierf de barricades bestormen. Maar goed, het kan raar lopen. 

Bezwaren tegen Donetsk heb ik niet; toen ze afgelopen zomer hun revanche op Oranje vierden, vond ik het reuze gezellig in Kiev. Maar ditmaal was de sfeer vervelend, cynisch, lamlendig, leeg. Gedeprimeerde, dronken schapen uit het Oosten, ingehuurde studenten uit Kiev: een zielloos, latent agressief zootje dat liever naar huis wilde.

Hierboven een impressie; we kregen de slappe lach toen ze vanaf het podium ‘We zijn met velen/We zijn niet te overwinnen’ begonnen te roepen, de slogan van de Oranje Revolutie. En toen een groepje door premier Janoekovitsj ingehuurde studenten op de slogan ‘Ja-noe-ko-vitsj president’ antwoordde met ‘Ja-noe-ko-vitsj piderast!’. 

Ook het onzalige plan om een podium aan de overkant van de boulevard Kresjtsjatik aan te leggen, op twintig meter van het publiek, werkte niet sfeerverhogend. Gelukkig zijn er altijd weer een paar vreemde vogels om de stemming wat op te krikken, zoals deze Visotski…