Zwart-wit funkfanfarefeest

WITTE ZANGER IN ZWARTE BUURT: Anthony Kiedis van de Red Hot Chili Peppers Foto AP Anthony Kiedis of the Red Hot Chili Peppers performs "Snow (Hey Oh)" during the 49th Annual Grammy Awards on Sunday, Feb. 11, 2007, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill) Associated Press

De rassenscheiding in de Verenigde Staten is allang voorbij. Het is al bijna een halve eeuw geleden dat bijvoorbeeld James Brown na een optreden ergens in het zuiden van de VS in zijn auto moest slapen, omdat elk hotel hem en zijn band kamers weigerde te verhuren. Maar in videoclips is het nog alsof er in de VS nog altijd apartheid bestaat. Een clip als ‘Save Room’, waarin John Legend het bed deelt met vrouwen die variëren van zeer zwart tot zeer wit, is een hoge uitzondering. Bijna altijd worden zwarte hiphoppers en arrenbieërs omringd door louter zwarte vrouwen. En als ze zich lopend of, vaker per auto, op straat begeven, dan is het altijd in een zwarte buurt.

De clips van witte rockers spelen zich daarentegen juist altijd af in de witte buurten, meestal een zonnig suburb waar geen zwarte op straat te bekennen is. Zo weerspiegelen de clips Amerikaanse steden als New York, Los Angeles en Washington, waar ondanks de afschaffing van de rassenscheiding de zwarte, witte en latino wijken nog altijd strikt van elkaar zijn gescheiden.

Heel soms gaan de zwarte en witte popzangers en groepen in elkaars buurten op bezoek. Zo raken de Red Hot Chili Peppers in hun nieuwe clip, ‘Hump De Bump’, verzeild op een straatfeest in een zwarte buurt. De reden waarom ze hier optreden, is duidelijk te horen aan de muziek. Met ‘Hump De Bump’ keren de Red Hot Chili Peppers, na de vele rocknummers met lange gitaarsolo’s van de laatste jaren, godzijdank terug naar de funk in de traditie van Funkadelic waar ze twintig jaar geleden beroemd mee werden.

Het is een gezellige boel op de block party in ‘Hump De Bump’. Er wordt gebarbecued, de mensen dansen op straat en mooie zwarte meisjes vleien zich, zoals het hoort in clips, aan tegen de vier Red Hot Chili Peppers. Op een gegeven moment pakken twee oude feestvierders hun trompetten uit een bak met ijsblokken en toeteren mee met ‘Hump De Bump’. Even later komt er zelfs een grote brass band in mooie uniformen de straat in – ‘Hump De Bump’ is de zoveelste clip waar een fanfare een rol in speelt.

Het is er, kortom, reuzegezellig. Maar hoe gezellig het ook is, we weten zeker dat de Red Hot Chili Peppers na hun optreden weer zullen teruggaan naar de Hollywood Hills in Los Angeles. Ze hebben de zwarte buurt bezocht zoals blanke toeristen wel eens een zwarte-kerkdienst in Harlem bijwonen.

BERNARD HULSMAN