Zon- en strandvakantie in Duitsland-binnen

Met uitzicht op een foto van een blauwe lucht wordt Lukas Keijser zonnebankbruin op zijn strandbedje in Tropical Islands, het grootste binnenstrandpark van Europa

KUNSTMATIG VAKANTIEPARADIJS ZONDER INSECTEN: Tropical Islands in Krausnick, zestig kilometer van Berlijn Foto’s Tropical Islands, Lukas Keijser Tropical Islands

Een geblondeerde vrouw van een jaar of zestig ligt in haar neonoranje badpak met een reuzenzonnebril op te slapen onder een palmboom. Aan het strand fotografeert een andere vrouw haar familie in het helderblauwe water met haar digitale camera. Daarachter krijgt een groepje zwemmers aquarobicsles. Volgens de instructies van een gespierde badmeester met een microfoon springen ze op en neer op arbeidsvitaminen als ‘I Am What I Am’ en ‘We Are Family’ en maken ze figuren met waterspeelgoed in pastelkleuren. In het restaurant naast de tempelruïne leest een man een reisgids.

Zijn we in een toeristenoord à la de Robinson Club waar je niets meekrijgt van het vakantieland? Nee. In een overwinteraarshotel in Benidorm? Nee. Lezen we dan misschien een roddelblad, waarin foto’s staan van Drew Barrymore en Cameron Diaz die samen een ‘welverdiende’ vakantie houden? Ook niet. We zijn in Krausnick, zestig kilometer van Berlijn, aan het begin van de lente.

In dit plaatsje bevindt zich Tropical Islands, volgens de reclames in de Berlijnse metro het grootste vrijetijdspark van Europa met de hoogste glijbanen van Europa en ook nog eens het grootste binnendeurse regenwoud van Europa. Op de posters speelt een gebruind, glimmend blij gezin een spelletje kaart op het strand.

oude zeppelin-hal

Tropical Islands ligt, zo blijkt in de jaren zeventig-shuttlebus met groenbruine bekleding, tussen de dorre zure regenbossen van Oost-Duitsland en bunkers. Het zwemparadijs is aangelegd in een gigantische, futuristische hal met deels doorzichtige koepel die tussen 1998 en 2000 voor ongeveer 78 miljoen euro werd gebouwd, omdat een aantal Duitsers wilde plannen hadden met het herintroduceren van de zeppelin. Dat project mislukte uiteindelijk, zodat het waterpark er in december 2004 opende.

In het park zijn whirlpools te vinden, drie hoge glijbanen, watervallen en twee Blue Lagoon-zwembaden. Je kunt er een wandelroute volgen door de ‘jungle’, minigolfen en onder de zonnebank. „De sauna komt nog”, belooft een zonnebankbruine medewerker. Er zijn bovendien verschillende restaurants in op Balinese bouwstijl geïnspireerde gebouwen. Op een groot podium met discolampen dansen kinderen met een entertainer, er zijn winkels met, zoals het hoort in toeristenwinkels, veel lelijke spullen. Naast de glijbanen staan tenten. Vanaf de zomer is Tropical Islands 24 uur per dag open, de tenten zijn te huur.

Tropical Islands is sinds de opening omstreden. Behalve entree (19 euro 50) betaal je voor een aantal attracties extra. Voor het gebruik van de glijbanen bijvoorbeeld 2 euro 50 per dag. Critici, zoals Detlef Bramigk van het Duitse Gezelschap voor Rationeel Energieverbruik in de Berliner Zeitung, noemen het project wegens de grote hoeveelheid energie die ervoor nodig is ‘bedenkelijk’ en zelfs ‘crimineel’. Het ambulancepersoneel moppert als ze iemand afhalen die een ongeluk heeft gehad op de glijbaan. „We komen hier twee keer per dag.” Daarbij blijft het aantal bezoekers achter, en daarmee het aantal banen dat beloofd was aan de regio.

supermarkt-orchideeën

Vanuit de strandbedden met uitzicht op de hemelsblauwe lucht boven de ‘Zuidzee’ die op een enorm doek is geprint en de veel fletsere échte lucht daarboven, is de gecultiveerde vakantiewereld vooral merkwaardig. Iedereen loopt in badkleding rond, maar buiten schijnt een ijle lentezon. We hebben zand tussen onze tenen, maar geen last van insecten als we cocktails drinken en het is warm in Tropical Islands, maar insmeren is niet nodig. In het bonsai-oerwoud zijn geen slangen, vogels of spinnen te bekennen, tussen de palmbomen staan orchideeën die je ook in de Duitse supermarkt kunt kopen en vooral ook enorme lampen. En ondanks de warmte ruikt het in het ‘vakantie-eiland’ overal fris in plaats van naar volle vuilnisbakken.

Het is alsof we in een exotisch toeristenrestaurant zijn dat ingericht is door iemand met een kitscherige smaak of in de ark van Noach, maar dan zonder dieren. Of in een slechte versie van de The Truman Show waar we anders dan de hoofdpersoon van deze film wél doorhebben dat we in een reallifesoap meespelen.

Als de zon onder is, verandert de sfeer in het ‘vakantie-eiland’. De hotelbarjazz gaat aan, bezoekers flaneren in joggingpak over de kanariegele promenade. Er komen meer jongeren binnen met bier. Om half acht begint een magieshow die meer dan een uur duurt. De ‘ster-magiër’, een jongen in strakke kleren met te veel make-up op, blijft maar danseressen in blote glitterkostuums wegtoveren en doorzagen.

Aan het eind nemen we de shuttlebus terug. Het is koud buiten, het ruikt er naar mest. Op het station hangen jongeren rond in camouflagekleding.

Vanuit Berlijn gaat een rechtstreekse trein naar Brand. Bezoekers met treinkaartje krijgen tien procent korting op de entree. www.tropical-islands.de